plny-hrniec_transparent_negativ.png

Konečne tenké cesto na DOMÁCU PIZZU: Miluje ju celá naša rodina a všetci hostia pýtajú recept!

Tento recept na domácu pizzu robievam už niekoľko rokov, miluje ju celá rodina a vychválila mi ju aj každá návšteva.

Tenké cesto a bohatá obloha z nej robia skutočnú pochúťku.

Zabudnite na suché hrubé cesto, táto domáca pizza chutí naozaj skvele a za hodinu ju máte na stole!

 

 

Postupujte podľa tohto receptu z youtube kanála GOOD idea.

Potrebujeme:

Z tejto dávky cesta by vám mali vyjsť 3 pizze. 

 

 

 

360 g hladkej múky (alebo múky na pizzu)

+-250 ml teplej vody

1 ČL sušeného droždia

1 ČL soli

2 ČL olivového oleja

Na paradajkovú omáčku

paradajkový pretlak

soľ

čierne mleté korenie

2 strúčiky cesnaku

čerstvú bazalku

Postup:

Do misy si nasypeme múku, pridáme sušené droždie, soľ, olivový olej a nalejeme teplú vodu. 

 

 

Ak máte kuchynského robota, môžete cesto vypracovať pomocou neho.

Ja som použila ručný mixér s násadkami na miesenie cesta a neskôr som ešte cesto domiesila ručne. 

Cesto by sa malo odliepať od stien misy, takže pridajte múku podľa potreby, ak sa vám príliš lepí alebo naopak trochu vody, ak je cesto príliš suché.

 

 

Následne ho potrieme trochou olivového oleja, prikryjeme a odložíme na 30 minút na teplé miesto.

 

 

Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. 

Paradajkový pretlak si nalejeme do misky, pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti, prelisovaný cesnak a natrháme si čerstvú bazalku. 

 

 

Po 30 minútach si cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 3 kusy. 

Ak nemáte okrúhly plech na pizzu, môžete použiť aj tortovú formu, ktorej dno prikryte papierom na pečenie.

 

 

Zoberieme si jeden kúsok cesta a vyformujeme ho do kruhu. 

Cesto si samozrejme môžete vyformovať do kruhu aj na normálny plech, prípadne si ho môžete vyvaľkať (ja ho preferujem ťahať do požadovaného tvaru).

Povrch cesta si potrieme paradajkovou omáčkou a naukladáme oblohu podľa chuti. 

 

 

Výborná je napríklad kombinácia šunky, šampiňónov, mrazenej kukurice a môžete pridať aj na pol krúžky nakrájanú cibuľu. 

 

 

Takto pripravenú pizzu vložíme do predhriatej rúry na 200 – 230 °C a pečieme približne 15 – 20 minút. 

Potom ju vyberieme a posypeme strúhaným syrom, ktorý sme si medzičasom nastrúhali.

 

 

Vložíme naspať do rúry ešte na 5 minút, aby sa syr roztopil a môžeme servírovať.

 

 

Pozn.: Všetky fotografie boli použité so súhlasom autorky receptu.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes