Domáca mozzarella hotová za 30 minút: Potrebujete LEN tieto 2 suroviny a je veľmi chutná!

Táto domáca mozzarella je ešte chutnejšia, ako tá kupovaná.

Potrebujete len 2 suroviny a postup je veľmi jednoduchý.

Neváhajte a vyskúšajte. Je ideálna ako ľahké občerstvenie, ale aj do šalátov a pod. 

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa tohto receptu z youtube a mozzarella sa vám určite podarí!

Potrebujeme:

5 l mlieka (čerstvého nepasterizovaného)

1 PL kyseliny citrónovej

 

 

Postup:

Mlieko si nalejeme do veľkého hrnca a zohrejeme ho na teplotu 50 °C. 

Vypneme ohrev a začneme postupne pridávať kyselinu citrónovú, pričom mlieko nepretržite miešame 20 – 30 sekúnd. 

 

 

Všimnite si, že mlieko sa začne zrážať. Potom nechajte kyselinu citrónovú pôsobiť 10 minút. 

Po 10 – 15 minútach zozbierame všetok syr, oddelíme ho od tekutiny a vytvarujeme do tvaru gule.

Dobre scedíme a vložíme do sitka.

Teraz zohrejeme zvyšnú tekutinu na 80 °C a medzitým syr dobre postláčame v sitku, aby sme z neho vytlačili čo najviac tekutiny.

Horúcu tekutinu nalejeme do veľkej misy, na ruky si nasadíme ochranné rukavice, aby sme sa nepopálili.

Začneme v tejto tekutine namáčať syrovú guľku zo sitka.

Syr bude dobre tvarovateľný, hladký a lesklý. 

Pár minút ho premiesime a potom vytvarujeme na požadovaný tvar.

Vytvarujeme z neho menšie guľky, ale môžeme ho aj rôzne spliesť, prípadne nechať väčšie kusy.

 

 

Vytvarovaný syr treba ihneď ponoriť do misky s ľadovou vodou. 

Mozzarellu skladujeme v chladničke tak, že odoberieme trochu mliečnej tekutiny z varenia syra, nalejeme ju do vhodnej nádoby, môžeme jemne dochutiť soľou a syr do nej ponoríme. 

Takáto domáca mozzarella je veľmi chutná a lahodná.

 

 

Dobrú chuť!

Video návod: 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay