Táto domáca mozzarella je ešte chutnejšia, ako tá kupovaná.
Potrebujete len 2 suroviny a postup je veľmi jednoduchý.
Neváhajte a vyskúšajte. Je ideálna ako ľahké občerstvenie, ale aj do šalátov a pod.
Postupujte podľa tohto receptu z youtube a mozzarella sa vám určite podarí!
Potrebujeme:
5 l mlieka (čerstvého nepasterizovaného)
1 PL kyseliny citrónovej
Postup:
Mlieko si nalejeme do veľkého hrnca a zohrejeme ho na teplotu 50 °C.
Vypneme ohrev a začneme postupne pridávať kyselinu citrónovú, pričom mlieko nepretržite miešame 20 – 30 sekúnd.
Všimnite si, že mlieko sa začne zrážať. Potom nechajte kyselinu citrónovú pôsobiť 10 minút.
Po 10 – 15 minútach zozbierame všetok syr, oddelíme ho od tekutiny a vytvarujeme do tvaru gule.
Dobre scedíme a vložíme do sitka.
Teraz zohrejeme zvyšnú tekutinu na 80 °C a medzitým syr dobre postláčame v sitku, aby sme z neho vytlačili čo najviac tekutiny.
Horúcu tekutinu nalejeme do veľkej misy, na ruky si nasadíme ochranné rukavice, aby sme sa nepopálili.
Začneme v tejto tekutine namáčať syrovú guľku zo sitka.
Syr bude dobre tvarovateľný, hladký a lesklý.
Pár minút ho premiesime a potom vytvarujeme na požadovaný tvar.
Vytvarujeme z neho menšie guľky, ale môžeme ho aj rôzne spliesť, prípadne nechať väčšie kusy.
Vytvarovaný syr treba ihneď ponoriť do misky s ľadovou vodou.
Mozzarellu skladujeme v chladničke tak, že odoberieme trochu mliečnej tekutiny z varenia syra, nalejeme ju do vhodnej nádoby, môžeme jemne dochutiť soľou a syr do nej ponoríme.
Takáto domáca mozzarella je veľmi chutná a lahodná.
Dobrú chuť!
Video návod: