Domáca mozzarella hotová za 30 minút: Lepšia ako z obchodu!

Ak patríte k ľuďom, ktorí uprednostňujú domáce výrobky pred tými kupovanými, tento recept je ako stvorený pre vás. Výborná domáca mozzarella, ktorú si ľahko pripravíte aj doma a okrem skvelého syra si vychutnáte aj pocit dobre odvedenej práce ;)

Rýchla mozzarella bez syridla – len dve prísady

Potrebujeme:

2 l nepasterizované mlieko

4-5 lyžíc octu

Postup:

Mlieko nalejeme do hrnca a dáme zahrievať na plameň.

Postupne za stáleho miešania pridávame ocot.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Varíme, kým sa nezačne oddeľovať srvátka.

Prelejeme do misky a rukami začneme hmiesť syr – oddeľuje sa od tekutej hmoty.

Syrový bochník, ktorý nám takto vznikne preložíme do misky s vodou a kockami ľadu. prehnetieme v rukách a vytlačíme prebytočnú vodu.

To je všetko.

Celý návod na rýchlu mozzarellu nádjete v tomto videu na youtube.

Mozzarella za 30 minút na nerozoznanie od originálu

Potrebujeme:

2 litre čerstvého nepasterizovaného mlieka (zoženiete ho napríklad v mliečnych automatoch)

1 lyžičku kyseliny citrónovej

½ lyžičky syridla (syridlo je možné zakúpiť v niektorých drogériách alebo na internete).

Postup:

Studené mlieko nalejeme do hrnca, pridáme kyselinu citrónovú a dobre premiešame.

Mlieko zahrejeme na 38 stupňov – teplota je pri výrobe syra veľmi dôležitá, preto ju kontrolujte pomocou teplomera. Keď mlieko dosiahne požadovanú teplotu, odstavíme ho a pridáme syridlo.

Miešame asi 1-2 minúty, kým sa začne oddeľovať srvátka (žltkastá tekutina) a mlieko sa začne zrážať. Následne hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť po dobu 5 minút. Potom skontrolujeme obsah hrnca a ak máme pocit, že mlieko nie je dostatočne zrazené, ešte na 5 minút ho prikryjeme pokrievkou.

Obsah hrnca precedíme cez cedidlo alebo plátno a necháme poriadne odkvapkať. Srvátku však nevylievame, budeme ju ešte potrebovať.

Hmotu prenesieme do nádoby a dáme do mikrovlnky. Zohrievame asi minútu, aby sa oddelili posledné zvyšky srvátky.

Následne syrovú hmotu premiesime rukami (ako keď spracovávame cesto) a vrátime ju ešte na pol minúty do mikrovlnky. Je však potrebné dávať pozor, aby sme syr neprehriali – mal by byť zahriaty len tak, aby sme ho mohli udržať v rukách.

Syr dôkladne vypracujeme rukami rovnako ako kysnuté cesto. Miesime do chvíle, kým bude hmotu možné natiahnuť až na metrovú dĺžku bez toho, aby sa trhala.

Vytvarujeme jeden väčší a niekoľko menších bochníkov.

Hotovú mozzarellu skladujeme v roztoku, ktorý vyrobíme z 250 ml srvátky, 250 ml vody a lyžice soli. Skladujeme v chladničke.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: tipichnyjkulinar.com, blesk