plny-hrniec_transparent_negativ.png

Máte radi HUSPENINU? Starodávny recept našich dedov schová do vrecka aj drahé lieky na kĺby!

Vedeli ste, že huspenina nie je len obyčajný pochúťka, ale priam liek?

Vedeli ste, že huspenina nie je len obyčajný pochúťka, ale priam liek?

 

 

Pozitívne ovplyvňuje naše kosti, chrupavky a celý pohybový aparát, prospieva elasticite ciev, zdraviu zubov.

Vďaka vysokému obsahu kolagénu ju ocenia aj ženy – zaručí vám pevnú a pružnú pokožku. 

 

 

Najvýznamnejšou zložkou, ktorej huspenina vďačí za svoje liečivé účinky, je kolagén.

Túto bielkovinu, nazývanú v kozmetickom priemysle aj bielkovinou mladosti, obsahujú najmä väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy, kĺby.

 

 

Ďalšou významnou bielkovinou prítomnou v huspenine je elastín, ktorý dodáva nevyhnutnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov (cievy, srdce, šľachy, koža).

Dnes vám poradíme, ako si ju pripraviť podľa toho najlepšie receptu našich dedov.

 

Potrebujeme:

2 ks bravčové koleno

2 ks bravčové nožičky

500 g bravčovej kože

500 g bravčové pliecko

20 guličiek čierne korenie

10 guličiek nového korenia

 

 

3 ks bobkový list

2 ks cibule

10 strúčikov cesnak

5 ks mrkva

2 ks petržlen

1/2 ks zeler

soľ

ocot

Postup:

 

 

Do väčšieho hrnca so studenou vodou uložíme umyté kolená, paprčky, kože a dáme variť.

Pridáme korenie, nové korenie, bobkový list a varíme asi 2 hodiny.

 

 

Pridáme cibuľu, cesnak, osolíme a pridáme aj pár kvapiek octu.

Priebežne zbierame penu z povrchu.

Počas týchto dvoch hodín nemiešame, len zbierame penu.

 

 

Keď sa mäso začne oddeľovať od kosti, pridáme mrkvu, petržlen, zeler a brav. pliecko.

Varíme, kým mäso zmäkne.

Trvá to dlhšie, ale trpezlivosť ruže prináša.

 

 

Zeleninu nakrájame do misiek, pridáme natrhané mäso a zalejeme vývarom.

Necháme stuhnúť do druhého dňa a podávame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes