Načo kupovať aviváž, keď si ju môžete pripraviť doma: Je perfektná a vyjde vás to lacnejšie!

Čistiace prostriedky sú dnes nepochybne dosť drahé.

 

 

Pritom doma vyrobená aviváž môže byť ešte lepšia, ako tá z obchodu.

V tomto článku sa dozviete vysoko efektívny spôsob, ako si ju vyrobiť. 

 

 

Zvládnete to celkom jednoducho podľa tohto návodu z portálu razafolklorica.

Ako pripraviť supervoňavú domácu aviváž?

Ide o jednoduchý recept, kde je kľúčový druh mydla, ktorý si vyberieme, najmä jeho vôňa a aby bolo kvalitné.

Potrebujeme:

1 alebo 2 voňavé mydlá (100 g každé)

 

 

1 liter vriacej vody

200 ml octu

1 liter studenej vody z chladničky

20 PL lacného vlasového kondicionéra

2 l vody

 

 

3 PL sódy bikarbóny

7 l vody izbovej teploty

4 l studenej vody

2 l zakúpenej lacnej aviváže

50 ml amoniaku (kúpite v lekárni)

Postup:

Najprv si nastrúhame všetko mydlo a pridáme 1 liter vriacej vody.

 

 

Pomocou lyžice neprestávame miešať, kým sa mydlo úplne nerozpustí. 

Keď sa úplne rozpustí, pridáme 1 liter ľadovej vody.

Stále miešame a necháme vychladnúť.

 

 

Teraz je čas rozdeliť zmes na 4 rovnaké časti a dobre rozmixovať v mixéri.

Najskôr pridáme 1 diel mydla a 5 polievkových lyžíc vlasového kondicionéru.

 

 

Mixujeme 1 minútu, potom prelejeme do nádoby.

Ďalší krok opakujeme s druhou už rozpustenou časťou mydla a ďalšími 5 lyžicami kondicionéru, tiež miešame 1 minútu a nalejeme do nádoby.

Pokračujeme treťou časťou roztopeného mydla a pridáme 5 polievkových lyžíc kondicionéru, zopakujeme aj so štvrtou časťou roztopeného mydla a ďalšími 5 polievkovými kondicionéru.

Týmto spôsobom sa dostaneme na 20 lyžíc kondicionéru a všetky časti idú nádoby.

Ďalej pridáme 2 litre vody izbovej teploty s 3 polievkovými lyžicami sódy bikarbóny, ktorú najskôr vo vode dobre miešaním rozpustíme a nakoniec pridáme zvyšok zmesi do nádoby.

 

 

Dôležité je všetko dobre premiešať, pridať 7 litrov vody izbovej teploty a bez prestania neustále miešať.

V tomto momente už by ste mali mať krásnu, kompaktnú a voňavú zmes, takže je čas pridať ešte 200 ml octu.

Nebojte sa ho, ocot zvýrazní vôňu aviváže a zároveň pôsobí ako prírodné zmäkčovadlo. 

Všetko ďalej miešame a pridávame 2 litre kúpenej aviváže, pričom pokojne môžete použiť tú najlacnejšiu.

 

 

Pokračujeme v miešaní ešte niekoľko minút a vmiešame 50 ml amoniaku.

Bude pôsobiť ako konzervačná látka pre tento domáci výrobok.

Na záver pridáme ešte 3 litre vody a tým dosiahneme 16 litrov.

Pokračujeme v rýchlom miešaní, zapracujeme všetku vodu a necháme cez noc odležať.

Zmes vďaka reakcii sódy bikarbóny s octom poriadne napení.

 

 

V každom prípade pena klesne, keď necháte zmes cez noc odležať.

Na druhý deň bude zmes už bez peny a s úžasnou a parfumovanou konzistenciou.

Veľa šťastia!

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie