Dôležitý dôvod, pre ktorý by ste nakladané uhorky mali zaradiť do jedálnička čo najskôr!

Máme ich doma snáď všetci, no nie každý vie, prečo sú nakladané uhorky viac, ako len chutná príloha k obedu.

Uhorky sú nepostrádateľnou súčasťou svetovej kuchyne a bez ohľadu na kultúrne pozadie, na celom svete nájdeme rôzne receptúry na prípravu nakladaných uhoriek. Už naše staré vedeli, že nakladané uhorky sú nielen chutnou prílohou k jedlou, ale aj zdrojom dôležitých vitamínov a živín.

Nakladané uhorky pre naše telo predstavujú celú radu cenných benefitov. Môže za to unikátna kombinácia látok, ktoré vytvárajú spojením zdravej zeleniny a nálevu. Ak ste ich doteraz príliš neobľubovali, mali by ste svoje chute prehodnotiť. Ide o viac, ako o obyčajnú prílohu.

Čo dokážu nakladané uhorky z našim zdravím?

health-benefits-of-pickles

Sú nabité antioxidantmi a posiľnujú imunitu

Nakladané uhorky obsahujú obrovské množstvo cenných antioxidantov. Ak si myslíte, že sterilizácia antioxidanty a živiny zabíja, v prípade nakladaných uhoriek to rozhodne neplatí. Antioxidanty sú nielen v samotnej zelenine, ale aj v náleve a sú účinné celé roky od sterilizácie. Nezabúdajte na nakladané uhorky ani v týchto dňoch. Jesenné počasie pre naše zdravie predstavuje množstvo nástrah, nakladané uhorky posilnia vašu imunitu a prispejú k lepšej obranyschopnosti organizmu. Aby ste svoju imunitu spevnili čo najrýchlejšie, dajte si ich už k zajtrajšiemu obedu.

Prirodzený zdroj probiotík

Počas chorôb a užívania antibiotík platíme nemalé peniaze za probiotiká z lekárne. Nakladané uhorky sú pritom ich bohatým zdrojom. Konzumácia nakladaných uhoriek predstavuje prísun cenných probiotík, ktoré prospievajú fukcii čriev a zlepšujú celkovú funkčnosť tráviaceho traktu.

Cenné vitamíny

Nakladané uhorky obsahujú živiny, ktoré sú pre naše telo veľmi potrebné. Okrem iného sú bohaté napríklad na vitamíny C, A a K. Nájdeme v nich tiež vápnik a ďalšie cenné stopové prvky.

Chránia pečeň

Látky koncentrované v nakladaných uhorkách podporujú rýchlejšiu obnovu pečeňových buniek a znižujú úroveň toxínov v tomto orgáne.

Prospešné pri cukrovke

Vďaka prítomnosti octu sú uhorky prospešné aj pre pacientov trpiacich cukrovkou. Ich konzumácia zvyšuje hladinu hemoglobínu, ktorý pozitívne ovplyvňuje hodnoty cukru v krvi.

Prevencia proti vredom a lepšie trávenie

Konzumácia nakladaných uhoriek dokáže zlepšiť a podporiť trávenie. Ich podávanie s ťažkými hlavnými jedlami má teda okrem skvelej chute aj prospešné účinky. Rovnako tiež pôsobia ako prevencia vzniku žalúdočných vredov. Túto ich funkciu poznala už starodávna ajurvédska medicína.

Okrem samotných uhoriek je veľmi prospešný aj nálev z nakladaných uhoriek. Prečítajte si, prečo by ste ho rozhodne nemali len tak bez úžitku vylievať!

Pozor: Stará známa pravda hovorí, že s ničím to netreba preháňať a to platí aj v prípade nakladaných uhoriek. Uhorky by sa nemali konzumovať vo vysokých množstvách a tiež nie samotné – najlepšie je dopriať si ich ako prílohu k inému jedlu a to v menšom množstve. Keďže obsahujú vyššie množstvo sodíka, striedmo by ich mali konzumovať ľudia s vysokým tlakom a ľudia trpiaci závažnými ochoreniami obličiek.

Foto: unsplash

Michaela Trogárová

Michaela Trogárová

Veľmi rada sa podelím o svoje nápady a ešte radšej privítam vaše názory a pripomienky k mojim nápadom. :)

Dnes najobľúbenejšie