Doktor radí všetkým ľuďom: Keď budete variť ryžu, urobte to takto. Bude omnoho chutnejšia a neporovnateľne zdravšia!

10483 0

Je ľahká, chutná a hodí sa takmer k hocičomu. Treba však vedieť, ako ryžu pripravovať tak, aby mala pre vás len zdravotné prínosy. Inak vám hrozia problémy.

Nič netreba preháňať, a to platí aj pri konzumácii ryže. Ale, ak si ju aj doprajete len párkrát za mesiac, vystavujete sa riziku v prípade, že ste ju nepripravili bezpečne. Viete, aká je častá chyba, ktorú robia konzumenti ryže?

Ohrozuje tehotné ženy aj deti

Nebezpečenstvo spočíva v otrave arzénom, no nie v otrave v zjednodušenom slova zmysle. Váš organizmus sa totiž touto látkou zahlcuje postupne, čo sa môže prejaviť v rámci niektorého ochorenia.

Arzén sa spája s cukrovkou, ochorením srdca, ale aj s najväčším strašiakom tejto populácie – rakovinou. Uškodiť môže aj tehotným ženám i maličkým deťom. Nachádza sa v uvarenej ryži, preto by ste mali venovať veľkú pozornosť jej príprave.

Ideálny pomer

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Podľa vedcov by ste nemali nechať vypariť z ryže prebytočnú vodu. Pridať by ste preto mali viac podielov vody, no podľa doktora Andyho Meharga je najlepší taký spôsob prípravy, ktorý je síce trochu zdĺhavý, no najlepšie eliminuje množstvo arzénu v ryži.

Ak pridáte k ryži dva diely vody, po jej odparení v nej ostatne arzén. Ak pridáte päť dielov, jeho množstvo sa zníži o polovicu. No najúčinnejšie je nechať ryžu namočenú cez noc a na druhý deň ju poriadne prepláchnuť a až potom dať variť v pomere päť ku jednej.

Nie je to len o zdraví, ale ryža bude takto aj oveľa chutnejšia

Ryžu oplachujeme pod tečúcou vodou, vždy až kým netečie čistá voda. To je univerzálne pravidlo, ak ho vynecháte, ryža bude omnoho ťažšia na strávenie a bude lepkavá. Oplachujte vždy, aj keď sa veľmi ponáhľate.

Namáčanie ryže pred varením je veľmi dôležité a ľudia si to pri domácej príprave často vôbec neuvedomujú. Namáčanie je možné vynechať len v prípade dlhozrnných druhov (nemalo by sa však ani tam), u guľatozrnnej a hnedej ryže namáčame minimálne 30 minút- 1 hodinu pred varením.

Témy:


Pridajte svoj komentár