Návod, ako uvariť dokonalý vývar: Kľúčom k úspechu je použitie správnej vody!

Vývar je tradičnou polievkou, ktorá nesmie chýbať na nedeľnom stole.

Mal by byť číry, voňavý a samozrejme chutný.

Niekedy sa však môže stať, že vývar nevyjde podľa vašich predstáv a možno sa zamýšľate nad tým, prečo.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Máme pre vás skvelé tipy z portálu haps, vďaka ktorým uvaríte vždy dokonalý vývar!

Dokonalá chuť vývaru závisí okrem iného aj od kvality použitého mäsa, či zeleniny.

Oplatí sa však poznať tento skvelý trik, vďaka ktorému bude vývar mimoriadne aromatický a výrazný.

Kľúčom k úspechu je voda.

Tajomstvo dokonalého vývaru

V každej domácnosti je recept na prípravu vývaru trochu iný a receptov je toľko, koľko kuchárov.

Oplatí sa však poznať niektoré triky, ktorými môžete túto tradičnú polievku vylepšiť.

 

 

Ako prvé začíname varením mäsa.

Možno ste však premýšľali, či je lepšie vložiť mäso do studenej alebo do horúcej vody. 

Všetko závisí od toho, či plánujete vývar použiť na prípravu iného jedla (napríklad omáčky a pod.) alebo chcete získať aromatický číry vývar, ako polievku.

Rozhodujúca je teplota vody

 

Kedy použiť horúcu vodu?

Ak chcete uvariť vývar, ktorý slúži na prípravu ďalšieho jedla, môžete použiť horúcu vodu.

Vďaka tomu, že sa dlho nevarí, zachová si mäso svoju šťavnatosť, vývar je rýchlejšie hotový a je jemnejší.

Ideálny na prípravu omáčok alebo iných polievok.

Kedy použiť studenú vodu?

Naopak, ak chcete uvariť kvalitný, silný, aromatický vývar, vložte mäso na začiatku do studenej vody a varte ho dlhšie.

Vďaka tomu sa z mäsa uvoľní aj viac živín, takže vývar bude mať nielen výraznejšiu chuť, ale bude aj kvalitnejší.

Pri varení vývaru v oboch prípadoch netreba zabúdať na priebežné odstraňovanie nečistôt z povrchu polievky.

Dbajte tiež na kvalitný výber zeleniny, ktorá dodá vývaru tú správnu chuť a tiež na primerané množstvo soli a korenín.

Ako docieliť čírosť?

 

Polievka sa nezakalí, keď ju NEBUDEME počas varenia miešať.

V prípade, že sa nám zdá voda mútna, vývar odstavíme, vychladíme a vmiešame do neho metličkou dva rozšľahané bielky.

Vývar zohrievame dovtedy, kým sa neuvaria a potom ho celý scedíme.

Existuje aj jednoduchšia rada – dáme do nej celý ošúpaný zemiak.

Zelenina v polievke – paradajka alebo paradajkové šupky sa pridávame do vývaru hneď na začiatku, aby sme zabezpečili čírosť polievky.

Ako vývar nepresoliť?

 

 

Polievku celkom isto nepresolíme, ak do nej krátko až pred dokončením nasypeme soľ.

Počas varenia sa totiž soľ vyparuje a to nás núti stále pridávať ďalšiu a ďalšiu soľ počas varenia.

Ak je slaná, dolejeme do hrnca vodu a ešte chvíľu povaríme.

Keď naše staré mamy presolili vývar, vkladali doň celé zemiaky, ktoré popichali vidličkou – tie do seba nasajú prebytočnú soľ.

Prečo sa oplatí pridať do vývaru ocot?

 

 

Pridanie octu do vývaru je pre mnohých prekvapujúce.

Ukazuje sa však, že to má svoj význam.

Vďaka pridaniu octu sa totiž vývar stáva hustejším a výživnejším.

Môže za to kyselina octová, ktorá spôsobuje, že do vývaru sa uvoľní viac užitočných látok z chrupaviek a kostí. 

Aký ocot je najlepšie pridať do vývaru?

Je to v podstate jedno, pretože kyselinu octovú obsahujú všetky druhy octu.

Samozrejme najjemnejšiu chuť má vínny a jablčný ocot, ale ak chcete napríklad vývaru dodať aj tmavšiu farbu, môžete použiť balzamicový ocot.

 

 

Kedy pridať ocot?

Najlepšie je pridať ocot hneď po zovretí vývaru, keď sú už všetky ingrediencie v hrnci.

Potom znížime ohrev, aby sa ocot rýchlo neodparil.

Zároveň sa dlhší čas kontaktu octu s mäsom prejaví vo vyššom obsahu cenných látok vo vývare.

Citrón namiesto octu?

Niektorí odporúčajú pridať miesto octu citrónovú šťavu, pretože jej účinky sú podobné octu.

Avšak chuť citrónovej šťavy bude vo vývare výraznejšia, ako chuť octu. 

Zázračné korenie našich babičiek

 

 

Ligurček  dodáva vývaru nezameniteľnú chuť, staré mamy ho dávali do každej polievky a zvlášť do vývarov.

Je známy aj ako rastlina mnohých chutí s nezameniteľnou vôňou.

Môžete ním nahradiť napríklad polievkové korenie z obchodu.

Teraz už poznáte základné pravidlá dokonalého vývaru a veríme, že sa vám aj vďaka týmto radám vždy podarí.

Veľa šťastia!

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay