plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dokonalý veterník na plechu: Tento recept zvládne aj ten, kto sladké vôbec nepečie!

Sladké takmer vôbec nepečiem a už vôbec nie také zložité dezerty, akými sú veterníky. Na tento recept som si trúfla len preto, že som zatúžila do dobrom veterníku a kamarátka mi sväto-sväte tvrdila, že to zvládnem ľavou zadnou. A naozaj, podaril sa dokonale. Budete sa diviť, že niečo tak dobré môže byť také jednoduché!

Potrebujeme:

Na cesto:

300 ml vody

250 g margarínu

250 g hladkej múky

Štipku soli

8 vajec

Náplň:

7 lyžíc kr. cukru

1 l mlieka

3 bal. zlatého klasu

250 g masla

Voliteľné:

2 bal. smotany na šľahanie

2 bal. stužovača

Na vrch:

Karamelovú alebo čokoládovú polevu

Ak chcete pripraviť domácu polevu:

50 g kr. cukru

7 lyžíc mlieka

200 g práškového cukru

Postup:

Pripravíme si odpaľované cesto. Na plameni si v hrnci s hrubším dnom si vo vode rozpustíme margarín, pridáme múku a za stáleho miešania varíme. Vznikne nám hustá kašovitá hmota, ktorú varíme približne 5 minút, potom zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť – asi 10 minút. Ak si cesto preložíte do druhej nádoby, stačí aj 4-5 minút.

zdroj: recipe

Do cesta postupne ručným šľahačom všľaháme po jednom vajcia. Vznikne nám krémová hmota, ktorú si rozdelíme na dve polovice. Na plech uložíme papier na pečenie, ktorý navlčíme. Na papier natrieme jednu polovicu polovicu cesta (najlepšie to ide cukrárskym jazykom).

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút. Po upečení ešte štvrťhodinky neotvárame rúru.

Po upečení je cesto nerovnomerné, vyzerá ako vlny. :-) Rovnakým spôsobom upečieme aj druhý plát.

Na krém si rozpustíme kryštálový cukor na panvici. Keď je rozpustený, zalejeme ho asi 750 ml mlieka a miešame, aby sa mlieko spojilo s rozpusteným cukrom. V zvyšnom mlieku rozmiešame pudingové prášky a vlejeme do vriacej zmesi. Varíme, kým hmota nezhustne. Potom zložíme z plameňa. Necháme vychladnúť  (občas premiešame) a zatiaľ si nešľaháme zmäknuté maslo, ktoré po lyžičkách vmiešame do vychladnutého krému. Krém natrieme na jeden plát upečeného cesta. Zo smotany a stužovačov si ušľaháme šľahačku a netrieme ju na krém. Prikryjeme druhým plátom upečeného cesta.

zdroj: lecewoka

Karamelovú polevu môžete použiť kupovanú, prípadne stačí aj rozpustená čokoláda. Ak chcete domácu karamelovú polevu, tak ako pri príprave krému si rozpustite cukor a následne pridajte mlieko. Nakoniec za stáleho miešania pridáme do zmesi aj práškový cukor a varíme, kým na nevznikne hnedá jednotná hmota.

Najlepšie recepty na dnes