Dokonalý, rýchly recept na domáci chlebík: Vďaka nemu zabudnete na kupovaný chlieb a budete jesť už len tento!

Chlieb podľa tohto receptu je neuveriteľné nadýchaný, ľahký a jemný.

Chlieb podľa tohto receptu je neuveriteľné nadýchaný, ľahký a jemný. Navyše je rýchlo hotový! Pri krájaní sa nerozpadá, kôrka nie je suchá a striedka je jednoducho fantastická, ako vatička. Cesto je pripravené z bežne dostupných surovín, nepotrebujete vajcia, ani mliečne výrobky. Možno ho aj zmraziť.

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

5 g sušeného droždia

1 ČL cukru

1 ČL soli

210 ml teplej vody

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

30 g rastlinného oleja

Postup:

Do väčšej misy si preosejeme hladkú múku, pridáme lyžičku soli a cukru. Nasypeme suché droždie a všetky ingrediencie premiešame. Potom vlejeme teplú vodu (38 a 40 stupňov celzia), rastlinný olej a miesime cesto asi 5 – 7 minút. Na začiatku bude trochu lepkavé, tak si namastíme ruky troškou oleja a vyformujeme nelepivú guľu. Vložíme do misy, prikryjeme čistou bavlnenou utierkou a necháme kysnúť 30 minút. Potom trochu posypeme hladkou múkou, preložíme na pracovnú dosku a roztiahneme na placku. Tú následne zrolujeme ako palacinku a potom ešte zrolujeme do slimáka.

Teraz znovu roztiahneme do placky, tentokrát stočíme do hrubšej palacinky a vytvarujeme bochník. Pekáč si vysypeme múkou a preložíme doň bochník, ktorý necháme prikrytý odpočívať ešte ďalších 20 minút. Potom ho potrieme mliekom, alebo vodou, posypeme preosiatou múkou a navrchu ozdobíme plytkými rezmi.

Dáme piecť do rozohriatej rúry a pečieme asi 30-35 minút pri 180 – 190 stupňoch. Chlebík by mal byť navrchu zlatohnedý. Necháme vychladnúť a môžeme krájať.

Prajeme dobrú chuť! :-)