plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dokonalý MARHUĽOVÝ džem s minimom cukru: Gelfix ani chémiu už nepožívam, tento recept je POKLAD!

Chcem sa podeliť o vynikajúci recept podľa Tinky, už som ho vyskúšala pred pár rokmi a je naozaj výborný. Žiadne umelé prísady, netreba gelfix a chutí len po ovocí.

My sme ho doma zamilovali, určite je dobrý aj ten jahodový, ale ja mám odskúšaný ten marhuľový.

Potrebujeme:

1 kg zrelých (aj prezretých) sladkých marhúľ

300 g trstinového cukru

Postup:

Na prípravu džemu je potrebné pracovať so sladkými zrelými plodmi.

Ja som minulý rok použila až prezreté a mäkučké marhule a cukru som pridala málo.

Na jedno kilo ovocia stačilo len 300 gramov a žiaden želírovací cukor. Je potrebné ale dodať, že džem nie je presladený, je v ňom výrazná chuť ovocia, ako keby ste si na chlebík natierali sladučké marhule: ). Ak pracujete s kyslejšími plodmi, pridajte viac cukru, maximálne však 500 g.

Marhule umyjeme a nakrájame, odstránime kôstku.

Ovocie zasypeme cukrom a necháme odležať až do rána, sem-tam premiešame.

Je potrebné, aby sa cukor rozpustil.

Džem varím v niekoľkých panviciach, po menších dávkach.

Môžete variť aj v jednom väčšom hrnci, ale pôjde to pomalšie.

Do každej panvici si dame 2 naberačky z odstáteho ovocia s cukrom a pomaly necháme odpariť. Miešame. Netrvá to dlho, asi do 10 min.

Džem má v sebe kúsky ovocia, my to máme takto radi.

Ak vám ale kúsky ovocia prekážajú, môžete ešte ho na panvici rozmixovať.

Že je džem hotový viete podľa toho, že sa začne lepiť na panvicu.

Hneď z panvice lejeme do sterilizovaných pohárov na zaváranie – dôkladne očistite hrdlo pohára, aby sa vám džem nepokazil.

Moja mam ho napríklad ešte vedela dezinfikovať čistou handričkou namočenou do domácej slivovice.

Pretrela s ním hrdlo každého pohára.

Plné poháre pevne zatvoríme, zabalíme do deky a necháme vychaldnúť.

Skladujeme ako všetky ostatné zaváraniny.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes