Dokonalý makový závin, ktorý ani minútu nekysne: S cestom pracujete hneď a chutí celkom ako z kysnutého!

Vynikajúci makový závin podľa pani Anky, je rýchly, nesmierne chutný a čo je úplne najlepšie – nekysne. S cestom pracujete hneď.

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky

3–4 pl kryštálového cukru

1 čl soli

1 prášok do pečiva

2 celé vajcia

...

300 ml oleja

500 ml mlieka (môže byť aj viac)

Kvások:

1 kocka kvasníc

1/2 čl práškového cukru

100 ml teplého mlieka

Plnka:

(Maková – mletý mak + práškový cukor + škorica + teplé mlieko+ lekvár)

Postup:

Nakoľko cesto nemusíme nechať kysnúť, pripravíme si najskôr kvások a plnku. Do 100 ml teplého mlieka dáme 1/2 čl práškového cukru, rozlámeme kocku kvasníc, prikryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť.

Na plnku zmiešame mak s práškovým cukrom a škoricou, zalejeme horúcim mliekom. Nakoniec primiešame a lekvár. Na 200 g mletého maku dávam 50 ml mlieka, 150 g práškového cukru, 1 bal. škoricového cukru a 2 lyžice lekváru.

Zmiešame suché ingrediencie (múka, cukor, soľ, prášok do pečiva) pridáme kvások s mliekom a následne pridáme 2 vajcia a postupne pridávame olej a 500 ml teplého mlieka. Šľahačom vypracujeme cesto. Rozdelíme cca na 4 časti, každú rozgúľame, naplníme plnkou, zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Koláče natrieme olejom, popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180°C do zlatista. Po vybratí z trúby potrieme olejom.

Prajeme vám dobú chuť! :-)