Výborný recept, ktorý jednoducho nikdy nezostarne. Ak chcete niečo skutočne dobré, prirpavte pre vašu rodinu tento výnimočný dezert.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
200 g práškového cukru
1 téglik kyslej smotany
Štipku soli
1 ks citrónovej kôry
1 bal. vanilkového cukru
250 g masla
2 vajcia
1 bal prášku do pečiva
Náplň:
1 kg jabĺk
1 bal. škoricového cukru
Kryštálový cukor podľa chuti
Krupicu alebo strúhanku (2-3 lyžice)
Šťavu z jedného citróna
Postup:
Nastrúhané jablká preložíme do hrnca a pridáme k nim oba druhy cukru, dusíme na miernom ohni, kým jablká nezmäknú. Potom zložíme z plameňa a pridáme citrónovú šťavu a krupicu. Ak pracujeme so strúhankou, najskôr ju opražíme nasucho na panvici a potom jednoducho vmiešame do jabĺk.
Všetky prísady na cesto spracujeme. So smotanou však pracujeme opatrne, pridávajte ju po častiach tak, aby cesto nebolo príliš riedke. Cesto by malo byť hladké a malo by sa s ním dobre pracovať. Nakoniec ho vyformujeme do tvaru bochníka a rozdelíme na dve časti. Zabalíme ich do fólie a necháme na 30 minút odležať v chladničke.
Potom cesto rozvaľkáme a prvý plát uložíme na dno plechu s romermi 24×36 cm. Na cesto navrstvíme náplň a potom prikryjeme druhým plátom cesta.
Ak sú jablká príliš šťavnaté, vytlačte z nich prebytočnú šťavu. Vrchný plát cesta popicháme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 45 minút. Necháme vychladnúť, poprášime cukrom a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: 1000reteteculinare