Dokonalý jablkový koláč: Tak, ako ho pripravovali naše babičky!

Výborný recept, ktorý jednoducho nikdy nezostarne. Ak chcete niečo skutočne dobré, pripravte pre vašu rodinu tento výnimočný dezert.

Výborný recept, ktorý jednoducho nikdy nezostarne. Ak chcete niečo skutočne dobré, prirpavte pre vašu rodinu tento výnimočný dezert.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

200 g práškového cukru

1 téglik kyslej smotany

Štipku soli

1 ks citrónovej kôry

...

1 bal. vanilkového cukru

250 g masla

2 vajcia

1 bal prášku do pečiva

Náplň:

1 kg jabĺk

1 bal. škoricového cukru

Kryštálový cukor podľa chuti

Krupicu alebo strúhanku (2-3 lyžice)

Šťavu z jedného citróna

Postup:

Nastrúhané jablká preložíme do hrnca a pridáme k nim oba druhy cukru, dusíme na miernom ohni, kým jablká nezmäknú. Potom zložíme z plameňa a pridáme citrónovú šťavu a krupicu. Ak pracujeme so strúhankou, najskôr ju opražíme nasucho na panvici a potom jednoducho vmiešame do jabĺk.

Všetky prísady na cesto spracujeme. So smotanou však pracujeme opatrne, pridávajte ju po častiach tak, aby cesto nebolo príliš riedke. Cesto by malo byť hladké a malo by sa s ním dobre pracovať. Nakoniec ho vyformujeme do tvaru bochníka a rozdelíme na dve časti. Zabalíme ich do fólie a necháme na 30 minút odležať v chladničke.

Potom cesto rozvaľkáme a prvý plát uložíme na dno plechu s romermi 24×36 cm. Na cesto navrstvíme náplň a potom prikryjeme druhým plátom cesta.

Ak sú jablká príliš šťavnaté, vytlačte z nich prebytočnú šťavu. Vrchný plát cesta popicháme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 45 minút. Necháme vychladnúť, poprášime cukrom a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: 1000reteteculinare