Tento zákusok môžete pripraviť z domáceho lístkového cesta, alebo si jednoducho uľahčite život tak ako ja, a cesto si kúte v obchode. Zákusok chutí výborne a jeho prírpava je úplne jendoduchá. Krém je taký výborný, že ho určite využijete aj v iných receptoch. Mimochodom, tento zákusok vo Francúzsku nájdete pod názvom Mille feuille a podáva sa v každej dobrej parížskej cukrárni.
Potrebujeme:
Cesto:
1 balíček lístkového cesta
trochu cukru
trochu vody
Krém:
500 ml mlieka
vanilková aróma podľa chuti
3 žĺtky
25 g práškového cukru
10 g škrobu
50 g hladkej múky
100 g masla
Na vrch:
Voda
Kakao
Práškový cukor
Postup:
Predhrievajte rúru na 200 ° C. Potrebujete 2 identické plechy na pečenie. Pokryjeme prvý plech papierom na pečenie a zľahka potrieme papier olejom. Na papier uložíme lístkové cesto, potrieme ho vodou a posypeme kryštálovým cukrom a prikryjeme druhým kusom papieru na pečenie. A na vrch položíme plech – zabránime tak tomu, aby cesto počas pečenia narástlo. Pečieme 15 minút pri teplote 200 stupňov.
Vyberieme z rúry, zložíme plech a cesto jemne odlepíme z papiera, obrátime a opäť psoypeme cukrom, prikyrjeme papierom, plechom a vložíme späť do rúry ešte na ďalších 10 minút.
Vyberieme z rúry, preložíme na dosku a opatrne rozdelíme na 3 rovnaké časti.
Jednu časť cesta necháme vcelku a zvyšné dve nakrájame na 5 rovnakých kúskov.
Na krém si rozmiešame v hrnci 350 ml mlieka s cukrom, škrobom a múkou – preložíme na plameň. V druhej časti mlieka rozmiešame žĺtky. Keď zmes zhustne, zložíme z plameňa a opatrne vmiešame žĺtkovú zmes. Keď je zmes dokonale zmiešaná, preložíme opäť na slabý plameň a a za stáleho miešania uvaríme hladký hustý krém. Po uvarení krém odstavte a nechajte mierne vychladnúť, potom primiešajte po kúskoch maslo. Krém si rozdelíme na dve polovice.
Na prvú časť upečeného lístkového cesta nanesieme prvú polovicu vanilkového krému. Priklopte pitiami plátkami cesta a opäť potrieme krémom. Pokračujeme zvyšnými plátkami cesta.
Na ozdobu si zmiešame v jednej miske práškový cukor s vodou a polevu nanesieme na cesto.V druhej miske si rozmiešame kakao s trochou vody a keď nám vznikne konzistencia polevy. Z tmavej polevy urobíme ľubovolný vzor na vrch zákusku. Môžeme podávať.