Dokonalý Francúzsky krémeš s vanilkovým krémom: Nikto vám neuverí, že je z obyčajného lístkového cesta, vďaka tejto úprave chutí neskutočne!

Tento zákusok môžete pripraviť z domáceho lístkového cesta, alebo si jednoducho uľahčite život tak ako ja, a cesto si kúte v obchode. Zákusok chutí výborne a jeho prírpava je úplne jendoduchá. Krém je taký výborný, že ho určite využijete aj v iných receptoch. Mimochodom, tento zákusok vo Francúzsku nájdete pod názvom Mille feuille a podáva sa v každej dobrej parížskej cukrárni.

Potrebujeme:

Cesto:

1 balíček lístkového cesta

trochu cukru

trochu vody

Krém:

500 ml mlieka

vanilková aróma podľa chuti

3 žĺtky

25 g práškového cukru

10 g škrobu

50 g hladkej múky

100 g masla

Na vrch:

Voda

Kakao

Práškový cukor

Postup:

Predhrievajte rúru na 200 ° C. Potrebujete 2 identické plechy na pečenie. Pokryjeme prvý plech papierom na pečenie a zľahka potrieme papier olejom. Na papier uložíme lístkové cesto, potrieme ho vodou a posypeme kryštálovým cukrom a prikryjeme druhým kusom papieru na pečenie. A na vrch položíme plech – zabránime tak tomu, aby cesto počas pečenia narástlo. Pečieme 15 minút pri teplote 200 stupňov.

Vyberieme z rúry, zložíme plech a cesto jemne odlepíme z papiera, obrátime a opäť psoypeme cukrom, prikyrjeme papierom, plechom a vložíme späť do rúry ešte na ďalších 10 minút.

Vyberieme z rúry, preložíme na dosku a opatrne rozdelíme na 3 rovnaké časti.

Jednu časť  cesta necháme vcelku a zvyšné dve nakrájame na 5 rovnakých kúskov.

Na krém si rozmiešame v hrnci 350 ml mlieka s cukrom, škrobom a múkou – preložíme na plameň.  V druhej časti mlieka rozmiešame žĺtky. Keď zmes zhustne, zložíme z plameňa a opatrne  vmiešame žĺtkovú zmes. Keď je zmes dokonale zmiešaná, preložíme opäť na slabý plameň a  a za stáleho miešania  uvaríme hladký hustý krém. Po uvarení krém odstavte a nechajte mierne vychladnúť, potom primiešajte po kúskoch maslo. Krém si rozdelíme na dve polovice.

Na prvú časť upečeného lístkového cesta nanesieme prvú polovicu vanilkového krému. Priklopte pitiami plátkami cesta a opäť potrieme krémom. Pokračujeme zvyšnými plátkami cesta.

Na ozdobu si zmiešame v jednej miske práškový cukor s vodou a polevu nanesieme na cesto.V druhej miske si rozmiešame kakao s trochou vody a keď nám vznikne konzistencia polevy. Z tmavej polevy urobíme ľubovolný vzor na vrch zákusku. Môžeme podávať.

Dnes najobľúbenejšie