plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je jedlo si pamätáte z detstva a budú ho zbožňovať aj vaše deti: Dokonalé zemiakové šúľance s makom a maslom!

Vynikajúci recept podľa pani Ivany Vavricovej. Makové šúľance sú jednoduché a fantastické jedlo, ktoré si možno aj vy pamätáte z vášho detstva. My ich najviac milujeme s makom, určite skúste. 

Vynikajúci recept podľa pani Ivany Vavricovej. Makové šúľance sú jednoduché a fantastické jedlo, ktoré si možno aj vy pamätáte z vášho detstva. My ich najviac milujeme s makom, určite skúste. 

Potrebujeme:

700 g zemiaky (3 veľké zemiaky)

300 g polohrubá múka

2 ks väčšie vajíčko

1 štipka soľ

150 g mletý mak

50 g práškový cukor

100 g maslo

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke. Keď vychladnú, tak ich ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame na jemno.  Dáme variť veľký hrniec s jemne osolenou vodou.

Na pracovnej doske spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ. Vypracujeme nelepivé cesto do tvaru valca. Ten potom rozrežeme na asi 8 rovnakých častí, z ktorých ušúľame dlhé a tenké valčeky. Tie potom rozkrojíme na ďalšie časti – asi 5 až 6 menších valčekov z každého.

Valčeky ešte jemne pomúčime a každý zvlášť medzi dlaňami ešte jemne vytvarujeme do šúľanca. Šúľance dáme variť do vriacej vody. Kým sa uvaria roztopíme si maslo a pomletý mak premiešame s cukrom. Hotové šúľance prelejeme maslom a posypeme makovou posýpkou.

Najlepšie recepty na dnes