Dokonalé zemiakové placky: Tajomstvo sa ukrýva v spracovaní obyčajnej cibuli!

Nepoznám človeka, ktorý by nemal rád zemiakové placky. 

Táto chutná a chrumkavá dobrota vždy priláka k stolu všetkých hladošov.

Dnes máme pre vás recept, vďaka ktorému budú vaše zemiakové placky zlatisté, chrumkavé a voňavé, jednoducho dokonalé!

 

 

...

Postupujte podľa tohto receptu z portálu haps.

Je to v podstate jednoduché a pomerne lacné jedlo. 

Niekto do nich pridáva mrkvu, niekto strúha zemiaky najemno a niekto nahrubo.

Koľko gazdiniek, toľko spôsobov prípravy.

Základné pravidlo chutných chrumkavých placiek je správna príprava zemiakov a cibule.

 

 

Zemiaky treba po nastrúhaní dobre vytlačiť, aby sme ich zbavili prebytočnej šťavy a až potom pridávame cibuľu, nastrúhanú na hrubom strúhadle. 

Cibuľová šťava pod vplyvom tepla skaramelizuje, vďaka čomu budú placky chrumkavé a lahodné. 

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

1 cibuľu

1 – 2 PL hladkej múky (v závislosti od zemiakov)

1 vajce

soľ

cesnak (podľa chuti)

čierne mleté korenie

Na vyprážanie:

rastlinný olej

Postup:

Zemiaky ošúpeme.

Nastrúhame na strúhadle s najmenšími okami.

 

 

Potom pomocou gázy vytlačíme prebytočnú tekutinu.

Keď sa na dne nahromadí škrob, vodu opatrne vylejeme.

 

 

Škrob pridáme k zemiakom.

K zemiakom pridáme múku a vajce.

Dochutíme soľou a čiernym mletým korením.

Pridáme aj cesnak (ja dávam 1-2 strúčiky).

 

 

Potom pridáme cibuľu, ktorú si nastrúhame na strúhadle s hrubými okami.

Dôkladne všetko premiešame.

Pripravíme si panvicu a rozohrejeme v nej 2-3 lyžice oleja.

 

 

Polievkovou lyžicou pridávame porcie zemiakovej hmoty, vyformujeme placky a opekáme ich na strednom ohreve, kým nie sú z oboch strán zlatisté.

Je veľmi dôležité, aby bol olej dostatočne rozpálený, ale ohrev stredne silný.

Vtedy placky dostanú krásnu zlatistú farbu a dobre sa vo vnútri prepečú.

 

 

Chrumkavé zemiakové placky podávame podľa chuti.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay