Nepoznám človeka, ktorý by nemal rád zemiakové placky.
Táto chutná a chrumkavá dobrota vždy priláka k stolu všetkých hladošov.
Dnes máme pre vás recept, vďaka ktorému budú vaše zemiakové placky zlatisté, chrumkavé a voňavé, jednoducho dokonalé!
Postupujte podľa tohto receptu z portálu haps.
Je to v podstate jednoduché a pomerne lacné jedlo.
Niekto do nich pridáva mrkvu, niekto strúha zemiaky najemno a niekto nahrubo.
Koľko gazdiniek, toľko spôsobov prípravy.
Základné pravidlo chutných chrumkavých placiek je správna príprava zemiakov a cibule.
Zemiaky treba po nastrúhaní dobre vytlačiť, aby sme ich zbavili prebytočnej šťavy a až potom pridávame cibuľu, nastrúhanú na hrubom strúhadle.
Cibuľová šťava pod vplyvom tepla skaramelizuje, vďaka čomu budú placky chrumkavé a lahodné.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
1 cibuľu
1 – 2 PL hladkej múky (v závislosti od zemiakov)
1 vajce
soľ
cesnak (podľa chuti)
čierne mleté korenie
Na vyprážanie:
rastlinný olej
Postup:
Zemiaky ošúpeme.
Nastrúhame na strúhadle s najmenšími okami.
Potom pomocou gázy vytlačíme prebytočnú tekutinu.
Keď sa na dne nahromadí škrob, vodu opatrne vylejeme.
Škrob pridáme k zemiakom.
K zemiakom pridáme múku a vajce.
Dochutíme soľou a čiernym mletým korením.
Pridáme aj cesnak (ja dávam 1-2 strúčiky).
Potom pridáme cibuľu, ktorú si nastrúhame na strúhadle s hrubými okami.
Dôkladne všetko premiešame.
Pripravíme si panvicu a rozohrejeme v nej 2-3 lyžice oleja.
Polievkovou lyžicou pridávame porcie zemiakovej hmoty, vyformujeme placky a opekáme ich na strednom ohreve, kým nie sú z oboch strán zlatisté.
Je veľmi dôležité, aby bol olej dostatočne rozpálený, ale ohrev stredne silný.
Vtedy placky dostanú krásnu zlatistú farbu a dobre sa vo vnútri prepečú.
Chrumkavé zemiakové placky podávame podľa chuti.
Dobrú chuť!