Pridajte do zemiakových placiek TÚTO INGREDIENCIU: Lepšie placky ste ešte nejedli!

Najlepšie zemiakové placky sú tie s chrumkavou vonkajšou vrstvou a jemným lahodným stredom.

 

 

Bohužiaľ, nie vždy dopadnú tak, ako by sme chceli.

Poznáme však skvelý spôsob, ako tento ideál dosiahnuť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Vyskúšajte tieto rady z portálu mojegotowanie a vaše placky budú dokonalé. 

Zemiakové placky sa pripravujú takmer v každej domácnosti.

Podávame ich na mnoho spôsobov, dajú sa jesť len tak samotné alebo s rôznymi omáčkami, či náplňou. 

 

 

Každý má svoj obľúbený recept a spôsob.

Aby však vždy chutili skvele, musia mať dobrú konzistenciu.

Mali by byť zvonku chrumkavé a vnútri jemné.

Aké zemiaky vybrať na zemiakové placky?

 

 

V obchode sa oplatí vybrať správne zemiaky, ktoré sú základným kľúčom k správnej konzistencii.

Siahnite po múčnych odrodách, obsahujúcich veľa škrobu.

Placky sa vďaka tomu nerozpadnú a nižší obsah vody spôsobí, že budú chrumkavé a neabsorbujú toľko oleja.

Vyberajte si preto odrody typu B prípadne typu C. 

Recept na chrumkavé zemiakové placky

 

 

Príprava zemiakových placiek je veľmi jednoduchá.

Zemiaky nastrúhame na strednom strúhadle, pridáme múku, vajce a soľ.

Oplatí sa pridať aj nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak, trochu majoránky a rasce.

Dôležité je zemiaky po nastrúhaní vyžmýkať z prebytočnej vody, dokonca ich môžete na pár minút odložiť, aby pustili šťavu.

Zemiakové placky tak budú chrumkavejšie.

 

 

Zdalo by sa, že tu zoznam ingrediencií končí.

Máme však niečo navyše, vďaka čomu budú placky vo vnútri úžasne zamatové a zvonku chrumkavé.

Tajomstvom je kyslá smotana.

Do hotového cesta pridáme 2 lyžice hustej, kyslej smotany a všetko dobre premiešame.

Kyslá smotana chuť placiek nijako nezmení, no ich vnútro urobí krémové, nadýchané a vonkajšiu vrstvu úžasne chrumkavou .

Zabráni tiež stmavnutiu zemiakov.

Placky bez zbytočného tuku

 

 

Ak ste niekedy premýšľali, čo robiť, aby zemiakové placky absorbovali menej tuku, máme pre vás skvelý tip.

Existuje jednoduchý spôsob, ako ich pripraviť v odľahčenej verzii.

Trik, ktorý úspešne používajú ostrieľané gazdinky, sa teraz dozviete aj vy.

Zemiakové placky sú menej mastné a ešte chutnejšie!

Je to veľmi jednoduché a stačí len naliať do zemiakovej hmoty trochu vysoko odolného alkoholu.

Vďaka nemu môžete zabudnúť na nasiaknuté mastné placky, z ktorých kvapká olej.

 

Ukazuje sa, že to nie je vôbec ťažké a stačí pridať túto jednu zložku.

Zemiaková hmota počas vyprážania často absorbuje veľa oleja.

 

 

Aby ste tomu zabránili, môžete jedlo samozrejme vyprážať bez tuku a do samotného cesta pridať len trochu oleja.

Ak však nemáte dobrú – najlepšie teflónovú – panvicu, zemiakové placky sa môžu aj tak prilepiť.

 

 

Oveľa lepší spôsob je naliať do hmoty trochu vysoko odolného alkoholu, napríklad vodky.

Trik, ktorý poznali aj naše staré mamy, placky výrazne odľahčí.

Pridaný alkohol sa počas vyprážania odparí a nezmení chuť pokrmu.

 

 

Udrží však tuk v panvici.

Na zemiakové placky z 1 kilogramu zemiakov sa použije len pol lyžičky alkoholu.

Preto nie je dôvod obávať sa, že by mohli mať placky po zjedení rovnaký vplyv, ako keby ste alkohol vypili.

Starý trik na nezaplatenie: Pridajte túto prísadu!

Ak nemáte doma alkohol, placky budú chrumkavé a nebudú zbytočne absorbovať tuk aj vďaka tejto finte. 

Do cesta na zemiakové placky nalejeme 1 čajovú lyžičku octu. 

 

 

Nemusíte sa báť, že by ocot pokazil chuť placiek, pretože sa počas vyprážania jednoducho odparí, rovnako, ako alkohol.

Poskytne však vynikajúci účinok, ktorý zabráni tomu, aby placky nadmerne absorbovali olej.

Tento jednoduchý trik používajú tí najlepší kuchári.

 

 

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels