Šuhajdy jednoducho patria k Vianociam, u nás jednoznačne tie s orechovou plnkou a kvapkou rumu. Milujeme ich celá rodina. Výborný receptík od Adriany B.
Potrebujeme:
125 g stuženého tuku Cera
100 g čokolády na varenie
50 g práškového cukru
2 lyžice kakaa
Plnka:
250 g práškového cukru
1 dl mlieka
100 g mletých orechov
10 okrúhlych detských piškót
1 vanilkový cukor
hrozienka
lyžica rumu
Postup:
Vo vodnom kúpeli roztopíme Ceru, práškový cukor, miešame, kým sa cukor nerozpustí, pridáme kakao, premiešame, kým sa tiež úplne nerozpustí a nakoniec pridáme čokoládu polámanú na menšie kúsky. Vymiešame dohladka a necháme stále v horúcom vodnom kúpeli.
Nachystáme si košíčky, do ktorých nalejeme dve lyžičky čokolády a necháme stuhnúť. Kým nám tuhne čokoláda v košíčkoch, urobíme si orechovú plnku: cukor, hrozienka (dávam za hrsť) a rum necháme prevrieť v mlieku, pridáme orechy a mleté piškóty a za stáleho miešania necháme prevrieť. Stačí povariť 1 minútku. Masa by mala byť redšia, v košíčkoch sa tak pekne rozleje. Ak by bola veľmi riedka, pridajte ešte zopár pomletých piškôt a trošku mletých orechov. Necháme cca dve minútky vychladnúť a pridávame po jednej väčšej lyžičke na stuhnutú čokoládu. Nakoniec do každého košíčka nalejeme po jednej väčšej lyžičke čokolády. Keď začína tuhnúť, to bude trvať trošku dlhšie, farebne ozdobíme. (Čokoládu nechajte tuhnúť pri izbovej teplote, aby Vám nevyrazil tuk na povrch). Nemusíte ich držať v chladničke, stačí s ostatnými suchými koláčikmi. Z tejto dávky vyjde asi 30-32 menších košíčkov.
Na biele šuhajdy dávam 300 g bielej čokolády a 50 g cery – ako náplň sú okrem orechovej plnky výborné aj sušené slivky.
zdroj: facebook