Príprava tejto tdoborty, ktorá už na prvý pohľad láka aj svojim dizajnom, si nevyžaduje žiadne špeciálne cukrárske zručnosti. Preto ak túžite ohúriť hostí výnimočným zákuskom, ktorý zvládne prakticky každý, určite vyskúšajte tento recept!
Potrebujeme:
2 vajcia
150 g krupicového cukru
200 ml bieleho jogurtu alebo kefíru
1 ČL jedlej sódy
50 ml roztopeného masla
180 g hrozienok
200 g hladkej múky
20 g kakaa
Krém:
300 ml kyslej smotany (25%)
100 g krupicového cukru
1 ČL vanilkového cukru
Poleva:
100 g čokolády
2 PL CERA
Postup:
V mise si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Do jogurtu alebo kefíru pridáme jedlú sódu a dobre rozmiešame. Necháme chvíľku stáť, aby kefír (jogurt) mierne zväčšil svoj objem. Potom pridáme do vajcovej peny a primiešame tiež rozpustené maslo. Hrozienka nakrájame na menšie kúsky a pridáme do hmoty. Nakoniec primiešame preosiatu múku a kakao. Dve formy si vymastíme a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a dáme piecť pri teplote 180 stupňov asi na 15 – 20 minút.
Medzitým si pripravíme krém. Do misky nalejeme kyslú smotanu, primiešame cukor a vanilkový cukor. Upečené korpusy si rozrežeme na dve polovice a začnete zostavovať tortu. Krém vrstvíme striedavo na pláty korpusu. Trochu krému si odložíme na zdobenie. Poslednú vrstvu tvorí krém, ktorým potrieme celý korpus aj z bočných strán. Dáme schladiť do chladničky asi na 30 minút.
Pripravíme si polevu a vrchnú časť celú polejeme. Potom pomocou zdobiaceho vrecúška vytvoríme z krému šikmé pruhy do jednej strany. Zoberieme si špáradlo a ťaháme ho po povrchu torty, akoby sme ním kreslili šikmé pruhy do opačnej strany. Tým sa nám vytvorí efektný vzor. Necháme stuhnúť a podávame.
Prajeme dobrú chuť!
Video: