Dokonalé šľahačkové rožteky: Najlepšie cesto na prípravu sladkého pečiva, aké som skúsila!

Tieto rožteky môžete naplniť čímkoľvek – od maku, orechov, cez tvaroh, lekvár až po vaše obľúbené krémy. Mne najviac chutí úplne obyčajná pudingová náplň!

Tieto rožteky môžete naplniť čímkoľvek – od maku, orechov, cez tvaroh, lekvár až po vaše obľúbené krémy. Mne najviac chutí úplne obyčajná pudingová náplň!

Potrebujeme:

6 vajec

200 ml smotany na šľahanie (ja som použila 30%)

100 g nastrúhaného masla

10 g soli

40 g kr. cukru

...

25 g čerstvého droždia

asi 800 g múky (ja som použila Bio hladkú celozrnnú múku – Bl-55, môžete však použiť aj klasiku -hladkú extra špeciál)

Náplň:

1 bal vanilkového pudingu

400 ml mlieka

Cukor podľa chuti

Na potretie:

2 žĺtky a 2 lyžice mlieka na potretie

Postup:

Množstvo múky je len približné, ja pridávam od oka podľa konzistencie cesta.

Všetky prísady na cesto jednoducho zmiešame a vypracujeme mäkšie cesto – hnetieme, kým cesto neprestane lepiť. Keď sa nelepí na ruky a na steny misy, je pripravené. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 2 hodiny.

Potom cesto preložíme na pracovnú dosku, prehnetieme a rozdelíme na 14 rovnakých kúskov – guličiek. Necháme asi 10 minút podkysnúť. Potom z každého kúska cesta vyvaľkáme tvar obdĺžnika. Na jednej polovici ho nakrojíme na pásiky a na druhú navrstvíme asi 2-3 lyžičky pudingu.

Zavinieme a cez vrch preložíme nakrájanú časť cesta.

Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkami zmiešanými s mliekom a necháme ešte pol hodinku podkysnúť.

Potom vložíme do vyhriatej rúry a necháme piecť, kým rožteky na povrchu nie sú takto nádherne hnedasté.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: demeterszilvia