Výborný recept na tradičné koláčiky z kysnutého šľahačkového cesta. Je skutočne výborné – nadýchané, voňavé a krásne sa s ním pracuje. U nás sa dedí z generácie na generáciu!
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
200 ml smotany na šľahanie
3 lyžice majonézy
100 ml mlieka
2 žĺtky
Kocka droždia
80 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 lyžica rumu
soľ
Náplň voliteľné: tvaroh s cukrom a hrozienkami, lekvár, džem, ovocie, mak alebo orechy
Ak chcete, môžete si pripraviť aj drobenku z 100 g hladkej múky, 80 g masla a 80 g práškového cukru
Postup:
Z droždia, lyžičky cukru a mlieka urobíme kvások.
Kvások si zmiešame s múkou a zvyškom prísad a vymiešame vláčne cesto, ktorá necháme asi hodinu kysnúť.
Medzitým si môžeme pripraviť náplň podľa chuti, prípadne aj posýpku (hladká múka, maslo a cukor) .
Z vykysnutého cesta odoberáme lyžicu kúsky, ktoré plníme náplňou podľa chuti.
Kladieme na plech, do každého urobíme jamku, na vrch navrstvíme lekvár (mak, alebo orechy…), potrieme rozšľahaným vajcom a ak ste pripravili aj posýpku – nasypeme na vrch.
Pečieme na 190 ° C do ružova.
Po upečení potierame roztopeným maslom s rumom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)