plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je náš rodinný klenot: Dokonalé šľahačkové cesto na najlepšie buchty a domáce koláče!

Výborný recept na tradičné koláčiky z kysnutého šľahačkového cesta. Je skutočne výborné - nadýchané, voňavé a krásne sa s ním pracuje.

Výborný recept na tradičné koláčiky z kysnutého šľahačkového cesta. Je skutočne výborné – nadýchané, voňavé a krásne sa s ním pracuje. U nás sa dedí z generácie na generáciu!

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

200 ml smotany na šľahanie

3 lyžice majonézy

100 ml mlieka

2 žĺtky

Kocka droždia

80 g kr. cukru

1 bal. vanilkového cukru

1 lyžica rumu

soľ

Náplň voliteľné: tvaroh s cukrom a hrozienkami, lekvár, džem, ovocie, mak alebo orechy

Ak chcete, môžete si pripraviť aj drobenku z 100 g hladkej múky, 80 g masla a 80 g práškového cukru

Postup:

Z droždia, lyžičky cukru a mlieka urobíme kvások.

Kvások si zmiešame s múkou a zvyškom prísad a vymiešame vláčne cesto, ktorá necháme asi hodinu kysnúť.

Medzitým si môžeme pripraviť náplň podľa chuti, prípadne aj posýpku (hladká múka, maslo a cukor) .

Z vykysnutého cesta odoberáme lyžicu kúsky, ktoré plníme náplňou podľa chuti.

Kladieme na plech, do každého urobíme jamku, na vrch navrstvíme lekvár (mak, alebo orechy…), potrieme rozšľahaným vajcom a ak ste pripravili aj posýpku – nasypeme na vrch.

Pečieme na 190 ° C do ružova.

Po upečení potierame roztopeným maslom s rumom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes