Naučte sa tieto rady a vaše šišky budú dokonalé: Nebíčko v papuľke nielen počas fašiangov!

Pripravte si tie najlepšie šišky. 

Táto sladká dobrota je obľúbená u malých, aj veľkých a vďaka týmto radám ich dotiahnete k dokonalosti. 

Žiadna prebytočná mastnota, budú nadýchané ako obláčik a nesmierne chutné!

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ak nechcete šliapnuť vedľa, ako prvé je potrebné zvládnuť prípravu perfektného kysnutého cesta. Práve vďaka tomu budú šišky ľahké a nadýchané.

V prípade, že máte na výber, siahnite radšej po čerstvom droždí namiesto sušeného.

Šišky tak budú mať výraznejšiu vôňu, aj chuť. 

Pre ešte lepší výsledok môžete do cesta pridať trochu kyslého mlieka, či smotany v kombinácii so sódou bikarbónou, pretože tieto dve zložky dodajú cestu ešte väčšiu jemnosť.

Ďalším dôležitým krokom pri príprave šišiek je dodržať pomer múky a droždia, aby cesto nebolo príliš kvasnicové, ale zároveň aby dobre nakyslo.

Záleží od toho, koľko šišiek chcete pripraviť, ale v zásade platí, že jedna kocka droždia vystačí asi na 1 kg múky, takže pomer treba adekvátne prispôsobiť.

 

 

V prípade sušeného droždia platí, že 1 balíček je vhodné použiť asi na 500 g múky. 

Množstvu múky prispôsobte aj množstvo mlieka, vody alebo smotany.

Objem tekutej zložky by mal byť pri 500 g múky asi 250 ml. 

Základom je kvások, pričom na jeho tvorbu je potrebné použiť asi 2 dcl tekutej zložky a v prípade potreby môžete zvyšok pridať do cesta.

 

 

Urobte tak v závislosti od toho, koľko ďalších tekutých surovín sa použije do cesta – či sa použije celé vajíčko alebo len žĺtok, koľko použijete rumu, či esencie, masla alebo iného tuku a pod.

Výsledný pomer by mohol byť napríklad na 200 ml mlieka rozmrviť 1/2 kocky droždia a pridať 500 g múky. 

Ak vám vŕta v hlave, akú múku je pri príprave šišiek vhodné použiť, ideálne je použiť vo väčšej miere polohrubú, pretože s takým cestom sa lepšie pracuje. 

 

 

Okrem múky netreba zabudnúť ani na štipku soli a takisto sa pri príprave kvásku nezaobídete bez lyžice kryštálového cukru.

Keďže sa šišky vo finálnej fáze posýpajú práškovým cukrom alebo plnia sladkou plnkou, na prípravu cesta viac cukru netreba.

 

 

Základnou tekutou surovinou, ktorá sa väčšinou pridáva do cesta na prípravu šišiek, je mlieko, či smotana v kombinácii s vajíčkom a maslom (alebo iným tukom).

Môžete však použiť aj cmar, tvaroh, či tmavé pivo. 

Ďalšou zásadou je to, že šišky by sa vždy mali vysmážať vo veľkom množstve oleja.

Ideálne je pridať do oleja aj kúsok masla, pretože vďaka tomu ostanú šišky krehké, ale nenasiaknu tak mastnotou.

 

 

Olej by mal mať pri vysmážaní teplotu 170 °C a preto vyberajte kvalitný tuk, ktorý sa tak rýchlo neprepaľuje. 

RADA:

Nikdy neukladajte šišky do slabo rozpáleného oleja, pretože nebudú pekne nafúknuté a nasajú príliš veľa mastnoty.

Finálna úprava šišiek už záleží len od vašich preferencií.

Môžete ich zasnežiť len práškovým cukrom, ale pre väčší pôžitok si ich môžete ľubovoľne naplniť. Plnka môže byť lekvárová, čokoládová, ale aj penová z ušľahaných bielkov. 

 

 

Plnku môžete plniť do hotových šišiek zboku pomocou plniaceho vrecúška alebo do nich môžete urobiť jamku ešte predtým, ako ich vysmažíte. 

Starý trik, s ktorým nikdy nenasiaknu olej

Ku všetkým ingredienciám si pripravte aj poldecák dobrého rumu. Ideálne, keď ho pridáte do cesta spolu s ostatnými mokrými prísadami, teda s vajíčkami, či mliekom.

Cesto spracujte, nechajte vykysnúť a vytvarujte šišky.

Tie potom klasicky smažte v horúcom oleji.

Alkohol v šiškách však zabráni tomu, aby sa cesto príliš napilo olejom.

Pre čo najlepšie výsledky dávajte pampúchy do naozaj rozpáleného oleja a hotové dávajte na papierový obrúsok.

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay