plny-hrniec_transparent_negativ.png

Sú také fantastické, že si recept pýtala aj svokra: Dokonalé šišky zo šľahačkového cesta – nie sú mastné a mäkučké budú aj na druhý deň!

Tieto šišky sú jednoducho dokonalé - konečne také, aké som vždy chcela urobiť. jemnučké, lahodné a výborné aj na druhý deň - ak vám teda ostanú (u nás sa to stalo len raz aj to preto, že manžel na ne zabudol). Recept si dokonca vypýtala aj moja svokra!

Tieto šišky sú jednoducho dokonalé – konečne také, aké som vždy chcela urobiť.

Jemnučké, lahodné a výborné aj na druhý deň – ak vám teda ostanú (u nás sa to stalo len raz aj to preto, že manžel na ne zabudol).

 

 

Recept si dokonca vypýtala aj moja svokra!

Potrebujeme:

1 kg preosiatej polohrubej múky,

1 kocka čerstvého droždia,

600 ml mlieka,

250 ml smotany na šľahanie (33%),

 

 

1 lyžičku soli,

2 lyžičky cukru,

4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3),

0,5 dl rumu.

Na podávanie:

lekvár

práškový cukor na posypanie

jogurt

snehová pena zo zvyšných bielkov

Postup:

Z  200 ml teplého mlieka, droždia, cukru a trochy múky pripravíme kvások.

Necháme ho narásť asi  10 min.

 

 

Zo zvyšného množstva múky si môžeme  odobrať 4 zarovnané lyžice múky na posypanie.

Do ostatnej múky dáme soľ a cukor.

Premiešame, pridáme kvások, žĺtky, smotanu, rum a zvyšné mlieko.

 

 

Zmiešame – cesto bude dosť riedke, ale miesením nadobudne inú konzistenciu.

Cesto bude po vymiesení redšie, ale netreba sa toho báť.

Domiesime ho varechou.

Jemne cesto pomúčime (múkou, ktorú sme si odobrali) – prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod až 90 minút.

 

 

Cesto preložíme na pomúčenú dosku.

Na pomúčenej doske cesto posypeme ešte trochu múkou a prevrátime.

Cesto rozdelíme na dve polovice, jemne poprášime múkou aj z druhej strany a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm.

Cesto je perfektné – nelepí sa, vykrajujeme z neho kolieska (na vrchu môžeme prstom urobiť jamku a neskôr ju naplníme), alebo iné tvary – ideálne naolejovaným pohárom .

 

 

Druhú várku môžete urobiť ako kosoštvorce so zárezom uprostred – je to na vás.

Vyprážame na oleji dozlatista.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Majka C.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes