Majiteľka cukrárne poradila trik profíkov na dokonalé piškótové cesto, ktoré vždy krásne vyjde: Tu je recept!

Ak poznáte recept na dobrú piškótu, dokážete z nej upiecť takmer všetky dezerty, na ktoré si len spomeniete – božské torty, rolády, rezy a zákusky od výmyslu sveta.

Aby sa vám podarila zakaždým dokonalá piškóta je potrebné poznať dobrý recept a práve ten vám dnes prinášame.

Je od našej obľúbenej cukrárky ľubice, ktorá sa pečeniu na profesionálnej úrovni venuje už 20 rokov vo svojej vlastnej cukrárni.

Zároveň prinášame aj niekoľko trikov, ktoré sa vám pri pečení dokonalej piškóty budú hodiť.

Univerzálny recept na piškótové cesto

 

...

Potrebujeme (na formu s priemerom 25 cm):

3 vajcia

3 lyžice polohrubej múky

3 lyžice kryštálového cukru

2 lyžice teplej, ale nie horúcej vody

1 lyžica oleja

trochu kypriaceho prášku

Postup:

Nachystáme si dve misky, pretože budeme šľahať zvlášť biely a žĺtky.

 

Z bielkov v samostatnej miske vyšľaháme tuhý sneh, môžeme do neho pridať štipku soli, aby dobre držal tvar.

Niektoré cukrárky pridávajú do snehu aj trochu citrónovej šťavy.

Vaječné žĺtky vyšľaháme s cukrom, pokiaľ sa nevytvorí biela hustá pena.

Do nej potom už na nižších obrátkach zašľaháme vodu a olej.

Keď máme základ hotový, začneme po lyžiciach pridávať múku a vždy premiešame tak, aby v ceste nevznikli hrudky.

Teraz rovnako po menších častiach pridávame sneh, ktorý zamiešame veľmi opatrne, aby sme neporušili jeho štruktúru.

Na záver poprášime vrch kypriacim práškom a zapracujte ho do cesta.

Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech.

Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov.

Doba pečenia závisí od vašej rúry a môže trvať od 12 do 20 minút.

Piškótu vyberieme von, keď má nádherne zlatistý povrch.

Triky pri pečení:

– namiesto oleja použite roztopené, ale nie horúce maslo.

– ak nemáte dostatok času, môžete vyšľahať celé vajcia s cukrom. No pokiaľ oddelíte žĺtky od bielkov, cesto bude nadýchanejšie.

do receptov na piškótové cesto cukrári v zásade dva druhy múky –  hladkú alebo polohrubú múku.

Z hladkej je piškóta jemnejšia a hodí sa napríklad na rolády, keď ju potrebujete zrolovať.

Pomocou polohrubej dosiahnete pevnejšie cesto, ktoré sa hodí na prípravu torty.

– keď budete pripravovať roládu, namiesto kryštálového cukru použite práškový, pretože tak získa cesto elasticitu.

– obyčajnú vodu môžete vymeniť za minerálku, pretože vďaka jej bublinkám opäť získate ďalší objem cesta.

– či je piškótový plát hotový, zistíte pomocou špáradla. Zapichnite ho do stredu a ak zostalo čisté a nelepí sa naň cesto, korpus je upečený.

Rady zo starej kuchárksej knihy, aby piškóta nespadla

 

Bielka  musíte  ušľahať  pevne aby  nadvihli cesto.. Bielková  pena  musí  byť  tuhá a  lesklá a  po  obrátení  misky musí  držať  na  dne.

Nikdy  nevymazávajte  plech..Ani  boky.Treba  používať  papier  na  pečenie. Keď formu  vymastíte cesto  sa  vám  pri  krajoch nebude  dvíhať,a v  strede  sa  urobí veľká  bublina.

Piškóta  vám  lepšie  narastie  ak  do  cesta  pridáte  pár  kvapiek  citrónovej šťavy  alebo  malú  lyžičku  octu a 1-2 lyžice  vody.

Rúra  musí  byť  predhriata  a  hneď ako  cesto  vymiešate  šup  s  ním  do  rúry.. Žiadne zapínanie  rúry  už  keď  je  cesto  na  plechu .

Po upečení  je  dobré  dať  piškótu  vychladnúť  50 cm  nad  zem..

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay