Dokonalé pečené zemiaky: Odkedy som zemiaky upiekla takto, inak ich už ani nerobím!

Pripravte si tie najlepšie pečené zemiaky. 

 

 

Stačí vedieť pár malých trikov a posuniete ich na vyššiu úroveň.

Príloha, ktorá je taká chutná, že nepotrebujete ani mäso!

...

 

 

Postupujte podľa tohto jednoduchého receptu z portálu blog.giallozafferano.

Vďaka tomu sa vám podaria dokonalé pečené zemiaky, ktoré sú chrumkavé zvonku a mäkké vo vnútri.

Zemiaky sú jednoduchou prílohou, ktorá je veľmi obľúbená a chutná.

Perfektne sa hodí k rôznym druhom mäsa a hlavným jedlám.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

2 strúčiky cesnaku

rozmarín

šalviu

extra panenský olivový olej

soľ

čierne mleté korenie

1 PL octu

Postup:

Zemiaky dobre umyte, ošúpte.

Nakrájajte na kúsky alebo mesiačiky.

 

 

Snažte sa o to, aby boli zemiaky približne rovnakej veľkosti. 

Dobre ich umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili škrob.

Osušte ich čistou papierovou utierkou. 

Ak máte na prípravu viac času, pred pečením ich namočte do studenej vody s lyžicou octu na 30 minút.

Potom ich zlejte a osušte.

 

 

Odstránite tak zo zemiakov škrob, takže sa pri pečení nezlepia a budú chrumkavejšie.

Zapnite rúru na 200 °C.

Suché zemiaky dajte do misy, ochuťte ich koreninami, bylinkami podľa chuti.

Môžete pridať aj kari, kurkumu alebo čokoľvek iné.

Následne ich zalejte trochou oleja. 

 

 

Pripravte si väčší plech, aby boli zemiaky dobre rozložené – naukladajte naň zemiaky, pridajte dva strúčiky cesnaku.

Vložte do predhriatej rúry.

Pečte pri teplote 200 °C asi 40 minút – záleží na veľkosti zemiakov.

 

 

Po upečení by mali byť krásne zlatisté.

Pričom počas prírpavy ich 2-krát premiešajte tak, že plechom potrasiete.

Neodporúčame používať drevené ani plastové varešky, či lyžice, pretože miešaním pomocou nich môžete zemiaky rozpučiť a budú sa rozpadať.

 

 

Zemiaky sú hotové, keď sú zlatohnedé, zvonku chrumkavé a vnútri mäkké. 

Dokonalé pečené zemiaky môžete podávať samotné alebo k mäsu.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay