Pripravte si tieto dokonalé laskonky: Postup je veľmi jednoduchý a sú lepšie ako z cukrárne!

Vynikajúce laskonky podľa receptu z youtube, ktoré budú hviezdou na sviatočnom stole. 

Krásne vyzerajú a ešte lepšie chutia!

Potrebujeme:

4 vaječné bielky

220 g kryštálového cukru

107 g vlašských orechov

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

67 g práškového cukru

Na orechový krém:

200 ml mlieka

170 g masla

35 g kukuričného škrobu

1 ČL hladkej múky

5 PL kryštálového cukru

4 vaječné žĺtky

1 balíček vanilkového cukru

2 PL zomletých vlašských orechov

40 ml vody

1 ČL mletej kávy

1 PL rumu

Postup:

Ako prvé si oddelíme žĺtky od bielkov, bielky si dáme do kovovej misky spolu s cukrom a nad parou miešame metličkou (nešľaháme).

Teplota nad parou musí byť aspoň 73 °C aby sa dali bielky bezpečne konzumovať. 

Teraz bielky s cukrom šľaháme 15 minút pri vysokým otáčkach, aby vznikol krásny hustý sneh.

Do samostatnej misy si nasypeme mleté vlašské orechy (môžeme nahradiť aj strúhaným kokosom).

Pridáme preosiaty práškový cukor a zmiešame spolu s vyšľahaným snehom.

Všetky zložky (sneh, aj orechy s cukrom) musia mať rovnakú izbovú teplotu.

Zľahka miešame, aby vznikla nadýchaná orechová pena.

Zoberieme si laskonkovú šablónu, jemne ju potrieme olejom a rovnomerne nanášame snehovú hmotu, ktorú na záver uhladíme špachtľou.

Formu pred každým ďalším použitím umyjeme a utrieme dosucha. 

Rúru si predhrejeme na 100 °C, zapneme ventilátor, plech dáme na strednú mriežku a sušíme približne 60 – 65 minút. 

RADA: Laskonky nesušte pri vyššej teplote ako 100 °C, inak stratia bielu farbu a môžu prasknúť. 

Po usušení by mali len minimálne zmeniť tvar, aj farbu.

Musia byť ľahké, krehké a chrumkavé. 

Teraz si pripravíme orieškovo – kávový krém (krém si môžete pripraviť aj iný podľa chuti). 

Do misky si nalejeme 100 ml mlieka (zvyšných 100 ml mlieka nalejeme do hrnca), pridáme 4 žĺtky, kukuričný škrob, aj múku a vyšľaháme metličkou na hladkú hmotu.

Pridáme balíček vanilkového cukru a hmotu nalejeme cez sitko do hrnca s mliekom.

Do hrnca nasypeme ešte 5 lyžíc kryštálového cukru.

Za stáleho miešania uvaríme hustý krém, dáme vychladiť, ale občas premiešame, aby sa nevytvorili hrudky.

Z masla izbovej teploty si odložíme 20 g bokom, zvyšok vložíme do misky a postupne vyšľaháme s pudingovým krémom, ktorý sme tiež nechali vychladnúť na izbovú teplotu. 

Tento základný krém môžeme rôzne dochutiť napríklad orechmi, kávou a pod. 

Uvaríme si silnejšiu kávu – lyžičku kávy zalejeme 40 ml horúcej vody, pridáme lyžicu rumu, premiešame a zalejeme 2 lyžice orechov.

Zvyšných 20 g masla si vyšľaháme v samostatnej miske a po lyžiciach zašľaháme orechovú hmotu. 

Nakoniec orechovú hmotu zašľaháme do pudingového krému a pomocou zdobiaceho vrecúška naplníme laskonky.

Hotovo.

Prajeme dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay