Vynikajúce laskonky podľa receptu z youtube, ktoré budú hviezdou na sviatočnom stole.
Krásne vyzerajú a ešte lepšie chutia!
Potrebujeme:
4 vaječné bielky
220 g kryštálového cukru
107 g vlašských orechov
67 g práškového cukru
Na orechový krém:
200 ml mlieka
170 g masla
35 g kukuričného škrobu
1 ČL hladkej múky
5 PL kryštálového cukru
4 vaječné žĺtky
1 balíček vanilkového cukru
2 PL zomletých vlašských orechov
40 ml vody
1 ČL mletej kávy
1 PL rumu
Postup:
Ako prvé si oddelíme žĺtky od bielkov, bielky si dáme do kovovej misky spolu s cukrom a nad parou miešame metličkou (nešľaháme).
Teplota nad parou musí byť aspoň 73 °C aby sa dali bielky bezpečne konzumovať.
Teraz bielky s cukrom šľaháme 15 minút pri vysokým otáčkach, aby vznikol krásny hustý sneh.
Do samostatnej misy si nasypeme mleté vlašské orechy (môžeme nahradiť aj strúhaným kokosom).
Pridáme preosiaty práškový cukor a zmiešame spolu s vyšľahaným snehom.
Všetky zložky (sneh, aj orechy s cukrom) musia mať rovnakú izbovú teplotu.
Zľahka miešame, aby vznikla nadýchaná orechová pena.
Zoberieme si laskonkovú šablónu, jemne ju potrieme olejom a rovnomerne nanášame snehovú hmotu, ktorú na záver uhladíme špachtľou.
Formu pred každým ďalším použitím umyjeme a utrieme dosucha.
Rúru si predhrejeme na 100 °C, zapneme ventilátor, plech dáme na strednú mriežku a sušíme približne 60 – 65 minút.
RADA: Laskonky nesušte pri vyššej teplote ako 100 °C, inak stratia bielu farbu a môžu prasknúť.
Po usušení by mali len minimálne zmeniť tvar, aj farbu.
Musia byť ľahké, krehké a chrumkavé.
Teraz si pripravíme orieškovo – kávový krém (krém si môžete pripraviť aj iný podľa chuti).
Do misky si nalejeme 100 ml mlieka (zvyšných 100 ml mlieka nalejeme do hrnca), pridáme 4 žĺtky, kukuričný škrob, aj múku a vyšľaháme metličkou na hladkú hmotu.
Pridáme balíček vanilkového cukru a hmotu nalejeme cez sitko do hrnca s mliekom.
Do hrnca nasypeme ešte 5 lyžíc kryštálového cukru.
Za stáleho miešania uvaríme hustý krém, dáme vychladiť, ale občas premiešame, aby sa nevytvorili hrudky.
Z masla izbovej teploty si odložíme 20 g bokom, zvyšok vložíme do misky a postupne vyšľaháme s pudingovým krémom, ktorý sme tiež nechali vychladnúť na izbovú teplotu.
Tento základný krém môžeme rôzne dochutiť napríklad orechmi, kávou a pod.
Uvaríme si silnejšiu kávu – lyžičku kávy zalejeme 40 ml horúcej vody, pridáme lyžicu rumu, premiešame a zalejeme 2 lyžice orechov.
Zvyšných 20 g masla si vyšľaháme v samostatnej miske a po lyžiciach zašľaháme orechovú hmotu.
Nakoniec orechovú hmotu zašľaháme do pudingového krému a pomocou zdobiaceho vrecúška naplníme laskonky.
Hotovo.
Prajeme dobrú chuť!