Výborné langoše bez vajíčka podľa pani Adriany B.
Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky
2 tégliky kyslé smotany
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
1 kávová lyžička soli
2,5 dcl mlieka
3 polievkové lyžice oleja
Na kvások:
1,5 dl mlieka
1 kávová lyžička cukru
štipka soli
kocka čerstvého droždia
na dochutenie majonéza, kyslá smotana (alebo biely jogurt), cesnak, kečup, nastrúhaný syr,
olej na vyprážanie a kolieska mrkvy do oleja, aby sa neprepaľoval a nezapáchal
Postup:
Do vlažného mlieka pridáme droždie, cukor, štipku soli, premiešame, posypeme troškou polohrubej múky, premiešame a necháme podkysnúť (5 – aj 10 min.) Do preosiatej múky, pridáme kvások soľ, sódu bikarbónu, smotanu, vlažné mlieko, olej a poriadne vymiešame. Vrch posypeme troškou múky. Necháme aspoň 15-20 min. podkysnúť pri izbovej teplote, potom zakryjeme a vložíme na 4-6 hodín do chladničky.
Z vykysnutého cesta naolejovanými rukami odoberáme kúsky, formujeme langoše a vyprážame na rozpálenom oleji (do oleja dávam kolieska mrkvy, aby sa tak rýchlo neprepaľoval).
Tým, že tam nejde vajíčko, „nestiahnu sa“, sú mäkké aj na druhý deň. Vyšlo mi z polovičnej dávky 15 kúskov. Potrieme cesnakom, smotanovo-majonézovou zmesou, pofŕkam kečupom, posypem syrom.
Cesto, ktoré neminieme vydrží v chladničke aj týždeň.