plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dokonalé kysnuté cesto z hrnčeka – jemné, vláčne, vnútri samá bublinka: Na záviny, koláče, slimáky aj slané pečivo – každý

S týmto cestom sa pracuje absolútne dokonale, je jemné, vláčne a urobíte z neho všetko, na čo si len spomeniete - od závinov, cez buchty, kysnuté koláče, škoricové slimáky, až po slané dobrôtky. Ak pečiete sladké pečivo, odporúčam do cesta pridať viac cukru.

S týmto cestom sa pracuje absolútne dokonale, je jemné, vláčne a urobíte z neho všetko, na čo si len spomeniete – od závinov, cez buchty, kysnuté koláče, škoricové slimáky, až po slané dobrôtky. Ak pečiete sladké pečivo, odporúčam do cesta pridať viac cukru.

Potrebujeme:

2 hrnčeky vlažného mlieka

1/2 hrnčeka oleja

4 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky

kocka droždia

1 ČL soli

1 ČL cukru

1 hrnček = 250ml

Postup:

Cesto prirpavíme ako klasicky: najskôr kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia.

Keď vyjde, pridáme ho do ostatných prísad a vypracujeme jednotné cesto a necháme prikryté kysnúť pri izbovej teplote, kým nezväčší svoj objem dvojnásobne.

Ja zvyknem cesto robiť v domácej pekárni.

Postup ako zvyčajne, po pekárničky najprv mokré prísady, potom suché, do prostriedku urobiť jamku, dať cukor a droždie a do okrajov soľ.

Z cesta robím absolútne všetko slané aj saldké pečivo. Odporúčam.

Lenka Vašková

Najlepšie recepty na dnes