Konečne viem, čo treba PRIDAŤ do cesta, aby bolo dokonale jemné a mäkučké: Malo taký úspech, že na svadbu sme z neho napiekli všetko!

Chcem sa podeliť o recept na vynikajúce kysnuté cesto, ktoré je skutočne jemné a vláčne ako pavučinka.

 

 

Na svadbe, ktorú sme mali pred týždňom sme z neho napiekli kompletne všetky sladké koláče – domáce buchty, závin, kysnuté koláče, moravské koláče a aj vynikajúce vianočky.

Tajomstvom vláčnosti a výnimočnej jemnosti je obyčajný biely jogurt.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

My sme robili dávku z 3 kíl múky, ale ja pridávam základný recept, ktorý je z 800 g hladkej múky.

Toto cesto je skutočne vynikajúce a radím ho každému, kto ešte nemá recept na dokonalé kysnuté cesto. Práve ste ho našli!

Potrebujeme:

800 g hladká múka

200g polohrubá múka

200g kryštálový cukor

1 téglik biely jogurt

100g maslo izbovej teploty

5 deciliter mlieko

2 balíček vanilínový cukor

42g čerstvé droždie

štipka soľ

Náplň:

 

 

slivkový lekvár

Tvaroh

Mak

Orechy

Postup:

V malej miske si vo vlažnom mlieku (2 dcl mlieko) rozdrobíme droždie.

Pridáme lyžičku cukru.

Na teplom mieste necháme napučať kvások.

Do veľkej misy preosejeme múku.

 

 

Pridáme kryštálový cukor, vanilínový cukor a štipku soli.

Lyžicou premiešame.

Pridáme jogurt, maslo a pripravený kvások.

 

 

Začneme miesiť a postupne pridávame zvyšné vlažné mlieko.

Cesto hnietime, až pokiaľ nám nevznikne krásne nadýchané mäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misy.

Vypracované cesto vytvarujeme do bochníka, poprášime múkou.

Prikryjeme čistou utierkou.

Necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.

 

 

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku.

Rozdelíme na menšie kúsky, podľa toho, čo chceme piecť.

Pred pečením prikryjeme ich utierkou.

 

 

Necháme ešte 10 minút podkysnúť.

Dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov.

Pečieme približne na 40 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels