plny-hrniec_transparent_negativ.png

Konečne viem, čo treba pridať do kysnutého cesta, aby bolo DOKONALE vláčne a mäkuké: Táto RADA, ktorá má už viac ako 100 rokov!

Prinášame vám úžasný recept na kysnuté cesto a niekoľko rád starých viac, ako 100 rokov, ktoré zabezpečia, že cesto vždy dokonale vyjde a koláčiky z neho budú fantasticky chutné aj po niekoľkých dňoch.

Tento článok je skutočný poklad.

Prinášame vám úžasný recept na kysnuté cesto a niekoľko rád starých viac, ako 100 rokov, ktoré zabezpečia, že cesto vždy dokonale vyjde a koláčiky z neho budú fantasticky chutné aj po niekoľkých dňoch.

 

Prvý recept, ktorý vám prinášam, je ideálny najmä na prípravu šišiek, ale aj koláčov a závinov. Tajomstvom je rum pridaný do cesta. Vďaka nemu cesto nielen jemnejšie a lahodnejšie, ak sa rozhodnete vyprážať z neho šišky, nenasiaknu olejom.

Potrebujeme:

300 ml mlieko

štipka soľ

3 lyžice rum

100 g maslo

8 ks žĺtok

3 lyžice práškový cukor

400 g polohrubá múka

200 g hladká múka

1 bal. sušené droždie (v originálnom recepte je použité čerstvé droždie 25 g)

Postup:

 

 

Všetky suroviny na prípravu cesta som vymiešala za pomoci pekárne.

Ak nemáte pekáreň, postupujeme klasicky – najskôr pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru.

Počkáme, kým vyjde kvások.

V samostatnej miske zmiešame ostatné prísady na cesto a pridáme aj kvások.

Cesto najskôr miešame varešku, potom pomocou ruky dôkladne spracujeme.

Cesto necháme kysnúť.

Z cesta najradšej pečiem šišky, ale pokojne ho môžete použiť ako základ pre ovocné kysnuté koláče alebo moravské koláče.

Ešte sa nestalo, aby mi cesto nevykyslo.

Je jemné po upečení ako pavučinka.

Mäkké pečivo je aj druhý deň.

Viac ako 100 rokov staré rady na kysnuté cesto

 

Prikladáme aj rady od prastarých materí, ktoré sú spísané v knihe Recepty prastarej matere. Nová kuchárska kniha od autorky Terézie Vansovej.

Rady na kysnuté cesto + prastarý recept

Aby sa koláče podarily, musí byť:

1. múka dobrá, suchá a nie studená;

2. droždie (kvasnice) čerstvé a nie primálo;

 

 

3. cesto pečlive vypracované;

4. náležite vykysnuté a 5. dostatočne vypečené.

Múka musí byť aspoň 12 hodinami pred zapravením na teplom mieste prichystaná.

Pred tým upotrebúvala sa múka najviac domáca, pšeničná, ale teraz ani na dedinách nepečú koláče z domácej, lež z nulovej múky.

Múka nemá byť len jemná, ale aj dobre preosiata. Riad (nádobí), s ktorým kysnuté cesto príde do potyku, má byť nielen čistý a suchý, ale tiež zohriaty.

 

 

Maslo alebo masť, rozumie sa temer všade rozpustená, kde je výnimka, tam je to udané. I masť musí byť letná, ale nie horúca.

Vajíčka, ak sú studené, zvlášte v zime, prv, než prídu do cesta, majú byť v teplom mlieku habarkou rozmiešané.

I plnienky nemajú byť studené; dobre je, keď tieže už skorej pripravené stoja na teplom mieste.

Cukor rozumie sa všade tlčený, preosiaty, len syrup robí sa z kusov. Ináče je udané, kde príde v kúskoch.

Droždie namáčajú sa vždy do letného mlieka a aby skorej vykysly, pridá sa kúsok cukru.

Nasledujúci predpis slúži asi za základ ostatným.

Recept:

 

Do 3 1/2 deci letného (vlažného) mlieka dá sa 3 1/2 deka droždí a kúsok cukru. Keď droždie vykyslo, vyleje sa do misy, k nemu dá sa 28 deka múky a z toho vytrepe sa kvások.

Položí sa na teplé miesto, a keď podkysol, pridá sa ku kvásku všetko ostatné a zamiesi sa v cesto asi ako na okružník, a síce: 28 deka múky, máličko soli, 2 deka cukru, 5 žĺtkov a na ostatok 21 deka masla.

Maslo dáva sa vždy na ostatok, keď je cesto z poly vymiesené.

Z tohoto cesta môžu sa hneď robiť rozličné koláče; buchtičky, kuchne atď.

Na plechoch pokladené musia ešte dobre vykysnúť a tak sa dajú piecť.

 

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes