plny-hrniec_transparent_negativ.png

Konečne som našla RECEPT na dokonalé karamelové veterníky: Postup podľa ktorého sa ZARUČENE vydaria!

Našla som fantastický a veľmi prehľadný a zrozumiteľný postup na prípravu karamelových veterníkov. Autorkou je pani Viera Ližičárová a odporúčam vám pozrieť si aj jej video návod.

Potrebujeme:

Odpaľované cesto:

voda ( 600 g )

rastlinný tuk Palmarin ( 300 g )

hladká múka špeciál ( 300 g )

soľ ( 1/4 lyžičky )

vajcia ( 8 kusov )

Vanilkový krém:

mlieko ( 1 liter )

pudingový prášok Zlatý klas ( 3 vrecká )

cukor ( 4 lyžice )

vanilkový extrakt ( 2 lyžičky )

Meggle Creme patisserie ( 500 ml )

Karamelový krém:

cukor krupica ( 7 lyžíc )

30% smotana na šľahanie ( 350 ml )

Meggle Creme patisserie ( 700 ml )

Karamelová poleva:

cukor krupica ( 225 g )

maslo ( 90 g )

30% smotana na šľahanie( 150 ml )

Postup:

Do vody pridáme nakrájaný palmarín a soľ, necháme zovrieť.

Pridáme preosiatu múku a odpaľujeme.

Ceso je odpálené, keď sa začne lepiť na dno kastróla.

Cesto necháme postáť asi 5 minút a následne doň postupne zašľaháme celé vajcia.

Cesto navrstvíme do cukrárskeho vrecka so špičkou a nanášame na plech vystlaný papierom.

Rúru nastavíme na 250 stupňov a zvolíme funkciu s ventilátorom.

Pečieme asi 10-15 minút, potom teplotu stiahme na 170 stupňov a necháme v rúre približne ešte 20 minút.  Rúru počas pečenia v žiadnom prípade neotvárame.

Ešte horúce veterníky prekrojíme.

Pripravíme si karamelovú polevu – cukor skaramelizujeme a postupne prilievame smotanu a necháme prevariť. Stále miešame, aby nám vznikla hladká karamelová hmota. Necháme chvíľu vychladnúť a následne dáme na 2 hodiny do chladničky.

Pripravíme si vanilkový krém:

Z mlieka, vanilkového pudingu a trochy cukru uvaríme puding. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Potom si vyšľaháme šľahačkový krém a postupne ho vmiešame do pudingu – dôkladne prešľaháme.

Na karamelový krém si vyšľaháme šľahačku a postupne do nej po častiach vmiešame vychladnutú karamelovú hmotu. Oba krémy – vanilkový aj karamelový nanesieme do vnútra vychladnutých veterníkov.

Nakoniec si pripravíme polevu:

Cukor necháme skaramelizovať a pridáme Palmarín. Vymiešame hladký karamel. Uvarený karamel necháme pred použitím chladnúť v studenom vodnom kúpeli.

Teraz len vezmeme vrchnú časť veterníkov a namáčame v poleve.

Veterníky sú pripravené.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes