Neviem si predstaviť vianoce bez tohoto receptu na tradičné grilážky.
Najlepší recept, ku ktorému sa vždy vrátim.
Potrebujeme:
200 gramov kr. cukru
1 maslo (250 g)
1 salko (môžete dať aj šľahačkovú smotanu, ak je pre vás salko príliš sladké)
150 g vlašských orechov mletých
1 bal. tortových oblátok
Postup:
Najskôr si necháme skaramlelizovať cukor:
Nasyepme ho do hrnca s hrubším dnom .
Začneme zahrievať na miernom ohni.
Stále miešame, po pár minútach sa cukor rozpustí a skaramelizuje.
Do tekutého cukru pridáme zmäknuté maslo a rozmiešame.
Ja to robím tak, že maslo rozdelím asi na 5 kúskov a takto pridávam do hmoty.
Maslo sa musí celkom zapracovať.
Keď je maslo rozpustené, pridáme aj salko.
Celkom na záver pridáme nasekané orechy.
Zamiešame.
Keď je konzistencia krémová, zložíme z plameňa.
Teraz si nachystáme tortové oblátky.
Vždy časť zmesi natrieme na oblátku a prikryjeme druhou oblátkou.
Takto pokračujeme, kým neminieme plnku.
Nakoniec zaťažíme.
A necháme dobre stuhnúť v chlade.
Grilážky môžete namáčať v rozpustenej čokoláde, alebo nechať len tak.
Sú výborné. :-)