plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dokonalé karamelové grilážky podľa mojej mamy: Už som skúsila veľa receptov, ale vždy sa vrátim len k tomuto!

Neviem si predstaviť vianoce bez tohoto receptu na tradičné grilážky.

Najlepší recept, ku ktorému sa vždy vrátim.

 

 

Potrebujeme:

200 gramov kr. cukru

1 maslo (250 g)

1 salko (môžete dať aj šľahačkovú smotanu, ak je pre vás salko príliš sladké)

150 g vlašských orechov mletých

1 bal. tortových oblátok

Postup:

 

 

Najskôr si necháme skaramlelizovať cukor:

Nasyepme ho do hrnca s hrubším dnom .

Začneme zahrievať na miernom ohni.

 

 

Stále miešame, po pár minútach sa cukor rozpustí a skaramelizuje.

Do tekutého cukru pridáme zmäknuté maslo a rozmiešame.

 

 

Ja to robím tak, že maslo rozdelím asi na 5 kúskov a takto pridávam do hmoty.

Maslo sa musí celkom zapracovať.

Keď je maslo rozpustené, pridáme aj salko.

 

 

Celkom na záver pridáme nasekané orechy.

Zamiešame.

Keď je konzistencia krémová, zložíme z plameňa.

Teraz si nachystáme tortové oblátky.

 

 

Vždy časť zmesi natrieme na oblátku a prikryjeme druhou oblátkou.

Takto pokračujeme, kým neminieme plnku.

Nakoniec zaťažíme.

 

 

A necháme dobre stuhnúť v chlade.

Grilážky môžete namáčať v rozpustenej čokoláde, alebo nechať len tak.

Sú výborné. :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes