Dokonalé jednohubky na slávnostný stôl: Neverili by ste, že tieto slané dobroty vykúzlite z odpaľovaného cesta!

Odpaľované cesto sa primárne používa na prípravu sladkých venčekov, či veterníkov. Vedeli ste však, že z neho vytvoríte aj základ na takéto fantastické a vkusne vyzerajúce jednohubky? Naplniť ich môžete akoukoľvek obľúbenou plnkou, či nátierkou a budú hviezdou slávnostného stola!

Základné odpaľované cesto

тесто для профитролей

Recept na odpaľované cesto, ktoré nie je ani príliš riedke, ani príliš husté a krásne sa s ním pracuje aj pomocou cukrárenskej špičky.

Potrebujeme:

300 g hl. múky

kypriaci prášok do pečiva

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

6 vajíčok

150 g masla

500 ml vody + 50 ml mlieka

štipku soli

Postup:

Ako prvé si zohrejeme vodu s mliekom, pridáme zmäknuté maslo a štipku soli. Keď nám začne vrieť, odstavíme a prisypeme preosiatu múku. Intenzívne miešame varechou a keď sa hmota spojí, vrátime na sporák. Za stáleho miešania varíme, až kým sa neodparí prebytočná tekutina a nevznikne lepkavá guľa. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Aby sme do cesta mohli pridať kypriaci prášok a vajíčka, cesto musí byť úplne vychladnuté – studené.

Do vychladnutého cesta primiešame prášok do pečiva a postupne mixérom zapracujeme vajíčka. Správne odpaľované cesto musí byť vláčne a nesmie sa trhať. Ak vám pri tomto počte vajec ostane cesto tuhé a trhá sa, pridajte po jednom vajíčok viac. Hotové cesto naplníme do cukrárskeho vrecúška a pomocou špičky tvarujeme na plechu venčeky. Plech s venčekmi vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme asi 20 minút kým cesto začne hnednúť. Je dôležité nechať venčeky chladnúť postupne a preto keď dopečiete a vypnete rúru, nechajte otvorené dvierka (môžete ich podoprieť vareškou) a takto nechajte venčeky pomaly chladnúť. Vďaka tomu budú správne upečené aj zvnútra.

профитроли на праздничный стол

Ak nemáte obľúbenú nátierku, ktorú by ste použili ako plnku, nechajte sa inšpirovať niektorým z týchto receptov.

1. Syrovo-vajíčková náplň s bylinkami

 

профитроли с сыром, яйцами и зеленью

Potrebujeme:

150 g tvrdého syra

2-3 uvarené vajcia

hrsť nasekaného kôpru

2 prelisované strúčiky cesnaku

2 PL majonézy

Postup:

Na hrubom strúhadle nastrúhajte 150 g tvrdého syra a 2-3 uvarené vajcia. Pridajte hrsť nasekaného kôpru a 2 prelisované strúčiky cesnaku. Pridajte 2 PL majonézy. Venčeky rozkrojte na polovicu a naplňte ich pripravenou plnkou. Dobrú chuť!

2. S lososom a smotanovým syrom

 

профитроли с красной рыбой и сливочным сыром

Potrebujeme:

200 g smotanového syra

ľubovoľné bylinky

trochu čierneho korenia a soli

plátky údeného lososa (asi 80 g)

Postup:

Zmiešajte 200 g smotanového syra s bylinkami, soľou a korením. Plátky lososa si v prípade potreby nakrájajte na tenšie, pretože nimi budeme zdobiť vrch venčekov. Na vrchu venčeka urobte jamku, naplňte syrovou hmotou a ozdobte plátkom lososa. Môžete dozdobiť vňaťkou. Jednohubky krásne vyzerajú, aj skvele chutia.

3. Krabie tyčinky s vajíčkami

 

профитроли с крабовыми палочками

Potrebujeme:

8 krabích tyčiniek

1 uhorku

1 varené vajíčko

50 g smotanového syra

3 PL majonézy

korenie podľa chuti

Postup:

Krabie tyčinky pokrájajte na malé kocky a pridajte najemno nastrúhanú uhorku a nastrúhané vajíčko. Pridajte smotanový syr, osoľte, okoreňte podľa chuti. Pridajte majonézu a dobre premiešajte. Naplňte venčeky. Vrch venčekov môžete ľubovoľne ozdobiť.

4. Údené kuracie mäso s vajíčkami

 

профитроли с копченой курицей и яйцом

Potrebujeme:

100 g údeného kuracieho mäsa

2 varené vajcia

1 ošúpaná uhorka

2 PL majonézy

Postup:

Kuracie mäso, vajcia a uhorky nakrájajte na čo najmenšie kúsky. Pridajte majonézu a dobre vymiešajte. Naplňte venčeky.

5. Venčeky plnené kuracou paštétou

 

профитроли с куриной печенью

Potrebujeme:

250 g kuracej pečene

šampióny

1 cibuľa

soľ a korenie podľa chuti

2 PL bieleho vína

môžete pridať trochu šľahačkovej smotany na zjemnenie

Postup:

Pečienky restujte na cibuľke podlate vínom do mäkka. Pridajte čierne korenie. Soľ pridávame až na konci, aby pečienka nestvrdla. Hotovú pečienku rozmixujte, na zjemnenie môžete pridať trochu šľahačkovej smotany. Nechajte v chladničke odležať a naplňte venčeky. Dobrú chuť!

Zdroj: sovkusom.ru