plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dokonale hladký a nadýchaný korpus: S týmito radami budú vaše torty ako z cukrárne!

Tajomstvo dokonalého korpusu.

Ak máte veľkú rodinu, narodeninové oslavy sú u vás určite častou rodinnou udalosťou. A k nim neodmysliteľne patrí aj narodeninová torta. Jej prípravu zvládnete aj doma a môžete ušetriť niekoľko desiatok eur. Stačí len nájsť ten správny recept a hlavne, poznať tajomstvo dokonalého korpusu! A práve s tým vám dnes pomôžeme.

Upiecť dokonalý korpus nie je vždy také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Môže sa vám stať, že bude korpus príliš hutný a ťažký, alebo naopak sypký a suchý. Osvojte si tieto pravidlá a dokonalý korpus už pre vás nebude problém.

Ako upiecť hladký korpus

Prvá základná vec pre hladký a nadýchaný korpus je dôkladné vymiešanie cesta. Šľahanie cesta neprerušujte a nenechajte ho len tak stáť, inak vás výsledok sklame. Dajte si záležať na tom, aby ste šľahaním dostali do cesta potrebný vzduch.

Najčastejšou chybou pri pečení korpusu, ktorej sa bežne gazdinky dopúšťajú je to, že predhrejú rúru a až potom do nej vložia formu s cestom. Pri budúcom pečení korpusu sa tejto chybe vyhnite a formu s cestom vložte do rúry ešte predtým, ako ju zapnete.

Optimálna teplota pečenia závisí od toho, aký druh rúry máte. Ale ak ste začínajúca gazdinka, je lepšie si nastaviť teplotu od 160 do 180 stupňov. Ešte jedna pomôcka, ktorá vám uľahčí pečenie: pred vložením cesta do rúry formu zakryte alobalom, do ktorého urobte dierky, aby mohol cez ne unikať vzduch.

Aby ste sa ubezpečili, že bude koláč rovnomerne upečený nielen zvonku, ale aj vo vnútri, umiestnite formu v rúre na stredný rošt. Tým sa vyhnete tomu, že vám korpus buď zdola prihorí, alebo zhora praskne. Keď umiestnite cesto do rúry, najmenej pol hodiny ju neotvárajte. Až po uplynutí tejto doby odhrňte fóliu a skontrolujte ho.

Ak dvierka rúry otvoríte skôr, korpus vám spľasne kvôli prúdeniu studeného vzduchu. Aby sa vám nestalo, že vytiahnete miesto nadýchaného korpusu sladkú placku, buďte pri pečení trpezlivá. Výsledok rozhodne stojí za to!

Zdroj: takprosto.cc

Náš tip na fantatické torty

BANANA SPLIT

Potrebujeme:

Na cesto:

5 vajec

5 polievkových lyžičiek voda horúca

150 g kr. cukru

100 g hl. múka

Na 1 cesto:

25 g kukuričný škrob

Na 2. cesto:

25 g kakaový prášok

Na krém:

(čokoládový krém)

150 g mascarpone

1 čokoládový puding bez varenia + 300 ml mlieka

75 g Horká čokoláda, rozpustená ochladená

1 lyžička kakaového prášku

150 g smotana na šľahanie

Cukor alebo sladidlo podľa chuti

(vanilkový krém)

1 vanilkový puding bez varenia + 300 ml mlieka

200 ml smotany na šľahanie + stužovač

Na vrch:

250 ml smotany na šľahanie + stužovač

Čoko hoblinky

4 banány

Postup:

Klasicky si pripravíme cesto. Bielky ušľaháme so štipkou soli na sneh. Žĺtky ušľahať s cukrom a postupne pridať ostatné prísady – vymiešame jednotnú hmotu, do ktorej potom ručne vmiešame sneh. Cesto rozdelíme na polovicu – do jednej vmiešame kukuričný škrob a do druhe kakao. Obe cestá upečieme vo vyhriatej rúre, vo vymastenej a múkou vysypanej forme. Pečieme pri 180-190 stupňov cca 30 minút – cesto otestujeme špajľou.

Krémy si pripravíme jednoducho – mlieko vyšľahať s pudingovým práškom, primiešame ostatné prísady (smotanu vyšľaháme na šľahačku).

Vychladnuté korpusy si prerežeme na polovice.

Ideme vrstviť: Najskôr plát bledého cesta, tmavý krém, tmavé cesto, biely krém a banány rozpolené na polovice. Opäť biely krém, biele cesto, tmavý krém, tmavé cesto a už len ozdobiť šľahačkou a čokoládou. Tortu dáme vychladiť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

ŠÁLKOVÁ TORTA VTÁČIE MLIEKO

Prísady na cesto:

  • 7 ks vaječného žĺtka,
  • 1 šálka múky,
  • 100 g masla,
  • 1/2 šálky cukru,
  • 1 štipka vanilky,
  • 1 ČL prášok do pečiva

Prísady pre krém:

  • 20 g instantnej želatíny,
  • 7 ks vaječného bielka,
  • 1 šálka kr. cukru,
  • 170 g masla,
  • 1 šálka kondenzované mlieko,
  • 1 štipka citrónovej soli,
  • Štipka vanilkovej arómy

Prísady pre čokoládovú glazúru:

  • 150 g tmavej čokolády
  • 180 g smotany na šľahanie
  • 30 g cukor
  • 30 g maslo.

Postup:

vajíčka si oddelíme a bielky odložíme do chladničky.

Na cesto:

Žĺtky vyšľaháme s oboma cukrami do peny, pridáme zmäknuté maslo. Vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, vymiešame jednotné cesto. Tortovú formu vyložíme papierom a navrstvíme do nej cesto. Predhrejte rúru na 200 stupňov a pečte korpus 17 až 20 minút.

Krém: Namočte želatínu do 1/2 šálky vody a nechajte napučať. Vyšľahajte maslo do do peny a potom pridajte kondenzované mlieko. Ak chcete, môžete odložiť niekoľko lyžičiek na výzdobu.  želatínu miešaním a zahrievaním rozpustíme (nevaríme) a necháme chvíľu vychladnúť. Z vychladených bielkov vyšľaháme sneh, pridáme doň zvyšný cukor, citrónovú soľ a vanilku. Pomaly nalejte želatínu za nepretržitého miešania. Nakoniec pomaly pridajte maslový krém.

Dôležité!

Čokoládovú polevu môžete na vrch naliať až na druhý deň!

Korpus prekrojíme ostrým nožom na polovicu, potom umiestnite jeden do tortovej formy, natrite na neho polovicu krému, na vrch dajte druhý kus a natrite zvyšný krém.

Príprava čokoládovej polevy: rozdrvte čokoládu na malé kúsky a vložte do vodného kúpeľa. Zahrejte smotanu s cukrom a nalejte na čokoládu. Keď sa čokoláda roztopí, pridajte maslo a miešajte ešte ďalších 4-5 minút. Odložte boky tortovej formy a nalejte na druhý deň na tortu polevu – torta musí byť už dobre vychladená. Koláč vložte do chladničky ešte na 1 hodinu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

DOKONALÁ SACHER TORTA

Potrebujeme:

(16 porcií, príprava 30 minút, pečenie 60 minút )

Korpus:
6 ks vajec,
21 dag masla,
21 dag práškového cukru,
21 dag čokolády na varenie,
16,5 dag hladkej múky,
2 balíčky vanil. cukru,
1/2 balíčka prášku do pečiva,

Poleva:
10 dag čokolády na varenie (podľa možnosti čo najkvalitnejšej),
5 dkg masla

Postup:

Cukor, maslo a žĺtky vymiešame do peny, pridáme mierne roztopenú čokoládu a zamiešame. Na záver pridáme preosiatu múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva. Primiešame nie veľmi pevný sneh zo 6 bielkov.
Tortovú formu ( 24 cm) nevymazávame, vhodnejší je papier na pečenie. Vkladá sa iba na dno nádoby. Do takto pripravenej tortovej formy nalejeme zmes a vo vyhriatej rúre pečieme 1 hod. pri 180 stupňoch. Rúru vypneme. Tortu necháme ešte 10 min. v rúre. Upečenú vychladnutú tortu rozrežeme na 2 (prípadne na 3 diely). Natrieme horúcim marhuľovým lekvárom, spojíme a necháme do druhého dňa odpočívať. Vrch torty potrieme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme z 10 dag čokolády a 5 dag masla, rozpustíme vo vodnom kúpeli. Nesmie prejsť varom!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes