plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mám recept na DOKONALÉ FRANCÚZSKE zemiaky: Kto ochutná, robí ich už len takto!

Vynikajúci recept na tradičné francúzske zemiaky, podľa nášho rodinného receptu.

Môžete si byť istí, že keď upečiete takto, budú fantasticky šťavnaté a dokonale ochutené.

 

 

Recept máme od Majky.

Potrebujeme:

2 kg zemiaky

3 vajcia

1 klobása (ak máte radi, môže byť aj pikantná)

2  špekáčky (prípadne obyčajné párky)

1 menšia cibuľa

1 lyžica oleja

podľa chuti soľ

podľa chuti mleté čierne korenie

Omáčka:

180 ml 33% smotana na šľahanie

150 ml mlieko

1 lyžica plnotučná horčica

1 lyžica kyslá smotana

1vajce

podľa chuti soľ

podľa chuti mleté čierne korenie

Na posypanie:

120 g syra

Postup:

 

 

Zemiaky v šupke dobre umyjeme a dáme variť do osolenej vody.

Vajíčka uvaríme natvrdo.

 

 

Keď sú zemiaky uvarené, zelejeme vodu necháme vychladnúť.

Vychladnuté zemiaky ošúpeme a pretlačíme.

Uvarené vajíčka tiež ošúpeme a pretlačíme, pridáme k pretlačeným zemiakom.

 

 

Špekáčky a klobásku nakrájame na kocky.

Na panvicu pridáme olej, nakrájanú cibuľku a speníme. Po chvíľke pridáme aj nakrájané špekáčky a klobásku. Krátko orestujeme.

Omáčka:

1 surové vajíčko vymiešame s mliekom, smotanou na šľahanie, horčicou a kyslou smotanou.

 

 

Podľa chuti pridáme soľ a mleté čierne korenie.

Na zapekaciu misu rozložíme polovicu pripravených zemiakov.

Osolíme a okoreníme.

 

 

Na zemiaky rozložíme celú mäsovú zmes a zalejeme polovicou zálievky.

Na vrch pridáme pretlačené vajíčka.

Ďalej pridáme zvyšné zemiaky.

 

 

Osolíme, okoreníme a zalejeme zvyšnou zálievkou.

Zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na 25 minút.

Po 25 minútach vyberieme, dáme dole alobal a posypeme strúhaným syrom, prípadne ešte opražnenými kúskami klobásky.

 

 

Vrátime späť do rúry a pečieme ďalších 20 minút do zlatista.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes