Takto pripravené fašírky sú šťavnatejšie a jemnejšie ako na panvici a pripravíte ich bez oleja. Stačí len zarobiť mäsko podľa týchto rád, vytvarovať fašírky a už sa pečú samé. Žiadne zbytočné státie pri sporáku.
Potrebujeme:
200 g hovädzieho mäsa
300 g bravčového mäsa
1 cibuľa
2 malé zemiaky
2 vajcia
3 strúčiky cesnaku
0,5 lyžice mlieka
3 plátky bieleho chleba (alebo rožky)
vňať podľa chuti
soľ a korenie podľa chuti
200 ml nízkotučnej kyslej smotany na omáčku (voliteľné)
Postup:
1. Mäso si nakrájajte na menšie kúsky a potom spolu s cibuľou pomeľte v mlynčeku.
2. Zemiaky si nastrúhajte na jemnom strúhadle. Fašírky tak budú šťavnatejšie.
3. Do mletého mäsa pridajte zemiaky, vajcia, prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
4. Chlieb alebo pečivo natrhajte na malé kúsky a zalejte trochou mlieka. Poriadne pomáčajte, vyžmýkajte a pridajte do mäsa. Pridajte aj posekanú vňať.
5. Takto pripravené mäsko odložte aspoň na hodinku do chladničky. Zmes bude jednotnejšia, prejde dobre chuťou a aj fašírky sa vám budú lepšie formovať.
6. Predhrejte rúru na 180 stupňov. Plech vysteľte papierom na pečenie a navlhčenými rukami formujte fašírky.
7. Poukladajte na plech a pečte asi 30 – 40 minút bez otáčania.
8. K fašírkam si môžete pripraviť aj smotanovú omáčku, ktorá sa k nim dokonale hodí. Budú tak ešte šťavnatejšie. Zmiešajte pohár nízkotučnej kyslej smotany a prelisovaný cesnak, pridajte trochu vody. Túto omáčku treba naliať na fašírky asi 5 až 10 minút pred dopečením.
Redakčná rada
Pridanie 1 – 2 polievkových lyžíc kyslej smotany alebo šľahaných surových vajec pomôže zabrániť tomu, aby bolo mäso vyschnuté. Ďalším tajomstvom šťavnatých fašíriek je pridanie masla na každú jednu fašírku. Počas tepelného spracovania sa topí a fašírky nevyschnú a nestrvdnú. Dobrú chuť!
Zdroj: takprosto.cc