plny-hrniec_transparent_negativ.png

Upečte si tieto domáce žemle, ktoré chutia ako z pekárne: Voňavá chrumkavá kôrka a striedka ako vatička!

Perfektný recept na domáce žemle.

Neodolateľná chrumkavá kôrka, striedka ako vatička a tá vôňa pri pečení sa šíri až k susedom.

Príprava je veľmi jednoduchá, na úvod stačí nechať cesto jeden večer v chladničke alebo na kuchynskej linke a potom sa už môžete pustiť do práce.

 

 

Vyskúšajte tento postup z portálu sobors a iné žemle už ani jesť nebudete!

Počas pečenia je vhodné vložiť do rúry žiaruvzdornú misku s vodou, aby boli žemle vláčne a mali jemnú štruktúru.

Potrebujeme:

Na cesto:

500 g chlebovej múky

1 ČL soli

250 ml vlažnej vody

15 g čerstvého droždia

1/2 ČL kryštálového cukru

20 g masla

 

 

Na kvások:

200 ml vlažnej vody

50 g droždia

200 g hladkej múky

Postup:

 

 

Ako prvé si pripravíme kvások z vlažnej vody, do ktorej rozdrobíme droždie a potom vmiešame múku.

Je dobré, ak má knedľovú štruktúru.

Misku prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme kysnúť celú noc na kuchynskej linke alebo v chladničke.

Na druhý deň zmiešame chlebovú múku so soľou.

Do misy si preložíme pripravený kvások a necháme ho 15 – 20 minút postáť. 

Zalejeme vlažnou vodou, pridáme zvyšné droždie, cukor a zmes chlebovej múky so soľou.

Ručne alebo kuchynským robotom vymiesime cesto dohladka a necháme 1 hodinu kysnúť pod kuchynskou utierkou. 

 

 

Cesto následne pokvapkáme rozpusteným maslom, premiesime, prikryjeme a necháme odpočívať ďalších 40 minút. 

Po uplynutí tejto doby cesto opäť premiesime a naposledy necháme odpočívať 40 minút. 

Teraz si cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme ho na 14 – 16 malých bochníčkov rovnakej veľkosti a vytvarujeme ich.

 

 

Tie položíme na pomúčenú dosku alebo plech pokrytý papierom na pečenie, pričom dbajte na to, aby bol medzi nimi dostatočný priestor, keďže pri pečení narastú. 

Žemle potrieme vodou, môžeme posypať semiačkami a necháme 30 minút odpočívať.

Následne opäť potrieme žemle vodou, vložíme ich do rúry vyhriatej na 200 °C a necháme piecť asi 20 – 30 minút.

 

 

Hotové žemle znovu jemne potrieme vodou.

Bonus: Bleskové domáce žemle bez kysnutia

 

 

Nemáte doma chlebík? Žiaden problém, tieto žemle pripravíte za neuveriteľných 15 minút. A prečo názov chytrý kvások? Asi preto, že sú z neho dokonale nadýchané žemle bez čakania a chutia božsky!

Potrebujeme:

1 kocku droždia

1 lyžicu medu

600 ml vody

1 lyžicu soli

1 kg hladkej múky

Postup:

Kvasnice rozmiešame s medom tak, aby sa celkom rozpustili v mede. Pridáme vodu, soľ a za stáleho miešania ručným šľahačom postupne aj múku.

Vypracujeme jednotné cesto, ktoré hneď rozdelíme na menšie bochníčky a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Vložíme do studenej (vypnutej) rúry, zapneme na 200 stupňov a pečieme 25-30 minút.

Môžete posypať ľubovoľnými koreninami alebo semienkami.

Dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes