Konečne viem, ako pripraviť PEČENÉ zemiaky tak, že sú dokonale chrumkavé a jemné vnútri: Tajomstvo je v JEDNEJ ingrediencii!

Vynikajúci recept na zemiaky, ktoré sú nesmierne chrumkavé a lahodné.

 

 

Tajomstvo prípravy spočíva najmä v jednej prísade, ktorú treba pridať k zemiakov v prvej fáze varenia.

Ak ešte nemáte prílohu k dnešnému obedu, tieto zemiaky určite skúste.

...

Potrebujeme:

pol lyžičky sódy bikarbóny

2 kg zemiakov

5 lyžíc olivového oleja

1 hrsť rozmarínu (čerstvého)

3 strúčiky cesnaku

soľ

korenie podľa chuti

1 hrsť petržlenu

Postup:

 

 

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na štvrtiny a potom na plátky.

Nakrájajte rozmarín a pretlačte alebo nadrobno nakrájajte cesnak.

Vo veľkom hrnci zohrejeme 2 litre vody.

 

 

Keď voda zovrie, pridáme 2 lyžice soli, sódu bikarbónu a zemiaky.

Poriadne premiešame.

Znížime teplotu a zemiaky varíme, kým zemiaky nezmäknú (cca 15-20 minút).

 

 

Medzitým na panvici rozohrejeme olivový olej s rozmarínom, cesnakom a trochou čerstvo mletého korenia.

Keď cesnak začne hnednúť, odstavte z ohňa.

Olej prefiltrujte cez sitko s malými otvormi.

 

 

Rozmarínovo-cesnakovú zmes odstavte, budete ju potrebovať neskôr.

Rúru predhrejeme na 230 stupňov.

Keď sú zemiaky hotové, scedíme ich, necháme odkvapkať a potom ich pridáme na prefiltrovaný olej.

 

 

Pridajte soľ a korenie podľa chuti.

Opatrne premiešame, aby sa zemiaky príliš nepolámali, ale olej ich dostatočne zakryl.

Zemiaky vysypeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne rozložíme, aby sa jednotlivé kúsky neprekrývali.

 

 

V prvom kole pečieme 20 minút.

Keď uplynie čas, zemiaky opatrne premiešajte špachtľou, potom ich vložte späť do rúry na 30-40 minút, pričom ich niekoľkokrát potraste plechom, aleby sa rovnomerne opiekli.

 

 

Keď sú zemiaky zlatohnedé a chrumkavé, sú hotové.

Prepasírovaný rozmarínový cesnakový olej naneste lyžicou na hotové zemiaky a posypte petržlenovou vňaťou.

Dôkladne premiešame.

 

 

Podávame ako prílohu alebo ako snack.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay