Dokonalé cesto na ťahanú štrúdľu podľa prababičky: Netrhá sa, výborne sa s ním pracuje a ešte nikdy ma nesklamalo!

Vždy som si myslela, že pripraviť ťahanú štrúdľu je hotová veda. No s týmto cestom je to naozaj jednoduché – cesto je ako plastelína,

Vždy som si myslela, že pripraviť ťahanú štrúdľu je hotová veda. No s týmto cestom je to naozaj jednoduché – cesto je ako plastelína, výborne sa s ním pracuje, netrhá sa a mne sa ešte nestalo, že by sa štrúdľa nevydarila.

Potrebujeme:

1 vajce

400 g preosiatej hladkej múky

100 ml vlažnej vody

Štipku soli

2 lyžice octu

...

100 g slnečnicového oleja

Na potretie:

Žĺtko

Roztopené maslo

Na posypanie:

Práškový cukor

Náplň: podľa chuti

Postup:

Do misky nasypeme múku a pridáme k nej olej, soľ, ocot, vajce a asi ½ vody. Vypracuje vláčne jednotné cesto a necháme ho odležať pri izbovej teplote asi 10 minút. (Konzistenciu cesta podľa potreby upravíme pridaním ďalšej vody). S cesto nepracujem vcelku, ale rozdelím ho na dve polovice. Každú rozvaľkám a potom opatrne preložíme na pomúčený obrus – alebo plátno. Cesto na plátne naťahujeme rukami do požadovanej veľkosti.

Okraje potom odstrihneme, pretože tie sa nikdy nedajú dokonale roztiahnuť a ostane na nich hrubšia vrstva cesta. Stred cesta potom posypeme strúhankou a pridáme aj náplň – výborný je napríklad jablková s opraženou strúhankou a škoricou, maková s višňami, tvarohová s hrozienkami alebo orechová. Náplň by nemala byť príliš vodnatá, aby cesto veľmi nenasiaklo. Okraje potom potrieme rozšľahaným žĺtkom.

Cesto teraz opatrne zavinieme pomocou utierky a zároveň ho pritom uťahujeme – samozrejme, postupujeme čo najjemnejšie. Rovnaký postup opakujeme aj s druhou polovicou cesta. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút – sledujeme, kedy je povrch zlatistý (mne stačí 20 minút). Staré gazdinky mi dobre poradili počas pečenia párkrát otvoriť dvierka a vyvetrať paru z rúry, výsledok je ešte lepší.

Po upečení potrieme roztopeným maslom a poprášime práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)