plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dokonalá zmrzlina z čias nášho detstva: Nebudete veriť, no skutočne na ňu treba len 4 prísady a pár minút!

Keď sme boli malí robila ju teta, babička aj mama. Hoci sme už vyrástli a mnohé sa zmenilo, chuť tejto zmrzliny nám aj dnes pripomína nádherné a bezstarostné detské časy. K tomuto receptu som sa vrátila takmer po 20-tich rokoch a milujú ju aj moje deti.

Keď sme boli malí robila ju teta, babička aj mama. Hoci sme už vyrástli a mnohé sa zmenilo, chuť tejto zmrzliny nám aj dnes pripomína nádherné a bezstarostné detské časy. K tomuto receptu som sa vrátila takmer po 20-tich rokoch a milujú ju aj moje deti.

Potrebujeme:

4 žĺtky

200 ml mlieka

200 g kr. cukru

500 ml smotany na šľahanie

Voliteľné: vanilkový lusk

Postup:

Žĺtky rozmiešame vidličkou s cukrom.

Mlieko preložíme na plameň, privedieme do varu a necháme vychladnúť. Ak použijete vanilkový lusk, uvarte vnútri lusku spolu s mliekom.

Keď mlieko vychladne, vmiešame doň žĺtky – miešame a môžeme vidieť, ako mlieko zhustne. Potom opäť preložíme na plameň a za stáleho miešania privedieme do varu.

Zmes získa konzistenciu podobnú kondenzovanému mlieku. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.

Smotanu uššľaháme na tuhú šľahačku a mvmiešame ju do vychladnutnej mliečnej zmesi.

Preložíme do dózy a uložíme do mrazničky. Po pol hodine vyberieme a premiešame, aby sa v zmesi nevytvorili kusy ľadu. Necháme stuhnúť a môžeme podávať. Z tejto dávky vznikne asi 850 g domácej smotanovej zmrzliny.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: bidista

Najlepšie recepty na dnes