Dokonalá šľahačková roláda „Baninata“: Z tohto dezertu neostane nikdy ani len omrvinka!

Perfektný nápad na dezert s tými najlepšími prísadami - sladučké banány, jemné cesto, šľahačka a čokoláda. Nič lepšie nepoznám!

Perfektný nápad na dezert s tými najlepšími prísadami – sladučké banány, jemné cesto, šľahačka a čokoláda. Nič lepšie nepoznám!

Potrebujeme:

600 ml šľahačky

150 g horkej čokolády

3 vajcia

4 lyžice minerálky

150 g práškového cukru

...

75 g hladkej múky

75 g kukuričného škrobu

1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy

2 veľké banány

1 lyžičku citrónovej šťavy

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

Prirpavíme si parížsku šľahačku deň vopred. 250 ml šľahačky si dáme do hrnca zohriať, pridáme 125 g čokolády a za stáleho miešania zahrievame, kým sa čokoláda neroztopí a neuvarí sa nám krém. Odložíme bokom aspoň na 6 hodín úplne vychladnúť.

Bielky a žĺtky oddelíme a z bielko, vanilkového cukru a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Tesne pred koncom doň všľaháme aj citrónovú šťavu.

Žĺtky si ušľaháme s cukrom do peny, potom minerálku, a nakoniec aj  múku zmiešanú so šrobom a sódou. Opatrne primiešame sneh a takto pripravené cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme pri teplote 200 °C asi 10 – 12 minút. Po upečení hneď zvinieme spolu s papierom do vlhkej utierky a po 5 minútach rozbalíme odstránime papier  a znovu zvinieme.

Čokoládovú šľahačku ušľaháme dotuha a natrieme na cesto, na kraj uložíme ošúpané banány a zrolujeme – odložíme na 2 hodiny do chladničky (banány si môžeme tiež pokvapkať citrónovou šťavou).

25 g čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť. Vyšľaháme si zostávajúcu šľahačku pridáme vanilkový cukor.

Celú roládu natrieme po obvode šľahačkou a vidličkou na nej urobíme vlny. Potom s čokoládovou polevou urobíme ozdobný vzor. Necháme vychladiť a podávame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: chefkoch