Po rokoch som konečne našla overený recept na piškótu, ktorá je naozaj bezkonkurenčná. ľahučká, jemná a vynikajúca – dokonca netreba na ňu ani krém.
Túto piškótu robím už roky.
Potrebujeme:
200 g cukor kryštál
1 dcl voda
4 ks vajcia
1 dcl olej
200 g hladká múka
1 ks vanilkový cukor
1 ks prášok do pečiva
Postup:
Štyri žĺtka vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom na penisto.
Pridáme vodu a olej a dobre premiešame.
Prisypeme preosiatu múku, do ktorej sme pridali prášok do pečiva.
Nakoniec zľahka vmiešame sneh zo štyroch bielkov.
Pečiem na 180 stupňoch dozlatista – ideálny je test špáradlom, keďže každá rúra pečie inak.
Dĺžka pečenia je približne pol hodinu, ale naozaj je to veľmi individuálne.
Dôležité je ale rúru netvárať príliš skoro, aby cesto nespľaslo.
Piškótu používam nielen do okrúhlej tortovej formy, ale aj klasicky na plech a robím z neho napríklad roládu alebo základ na zákusok.
(Pokiaľ ide o okrúhlu formu, najčastejšie používam priemer 26 cm, ak dáte menší priemer, piškóta bude vyššia a treba dlhšie piecť).
Piškótu stačí len natrieť džemom, alebo naplniť ako klasickú tortu – je to na vás.
Vynikajúca je však aj sama o sebe.
Kakaový korpus
Potrebujeme:
Vajcia 4 kusy
Pšeničná múka hladká 100 g
Kakaový prášok 50 g
Cukor 200 g
Prášok do pečiva 0,5 lyžičky
Maslo podľa chuti
Pstup:
Oddeľte bielka od žĺtkov. Pre lepšie šľahanie vychlaďte bielka v chladničke.
Žĺtky vyšľaháme mixérom so 100 g cukru.
Začnite šľahať bielky mixérom pri nízkej rýchlosti, potom postupne zvyšujte rýchlosť na maximum.
Postupne pridajte zvyšný cukor do vyšľahaných bielkov.
Šľaháme, kým nezískame pevnú hmotu.
Vyšľahané žĺtky pridáme k bielkom, jemne vareškou zdola nahor premiešame, aby hmota nespadla.
Po malých častiach pridávame preosiatu múku s kakaom a prášok do pečiva.
Cesto dáme do vymastenej tortovej formy.
Pošlite do rúry predhriatej na 170 stupňov na 30-40 minút.
Počas pečenia neotvárajte dvierka rúry, inak by sa cesto mohlo usadiť.
Skontrolujte pripravenosť špáradlom.
Horúcu piškótu necháme vychladnúť vo forme a potom preložíme na mriežku alebo kuchynskú dosku.
Potom vychladnutý koláč môžeme pozdĺžne rozrezať na niekoľko kusov.