Dokonalá piškóta bez použitia kypriaceho prášku: Vďaka nej sa vám vydarí každá torta, aj dezert!

Pripravte si túto nadýchanú mäkkú piškótu, ktorá bude skvelým základom pre vašu tortu, či iné dezerty.

Nepotrebujete ani kypriaci prášok do pečiva, dokonca netreba ani oddeľovať žĺtky od bielok a šľahať sneh.

Všetko je to veľmi jednoduché a výsledok je perfektný!

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa tohto receptu z youtube kanála TastyTime.

Táto piškóta chutí skvele aj samotná len tak ku kávičke.

Potrebujeme:

 

 

Množstvo na formu s veľkosťou 20 – 22 cm

6 vajec

180 g kryštálového cukru

1/2 ČL vanilínu

180 g hladkej múky

štipku soli

60 ml mlieka

60 ml rastlinného oleja

Ak potrebujete pripraviť inú veľkosť, prikladáme malú pomôcku:

Množstvo vajec na veľkosť formy

Na formu 16 – 17 cm – 3 vajcia

Na formu 18 – 19 cm – 4 vajcia

Na formu 20 – 21 cm – 5 vajec

Na formu 22 – 23 cm – 6 vajec

Na formu 24 – 25 cm – 7 vajec

Na formu 26 – 28 cm – 8 – 9 vajec

Na 1 vajce potrebujete:

30 g kryštálového cukru

30 g hladkej múky

10 ml mlieka

10 ml rastlinného oleja

štipku soli

1/4 – 1/2 ČL vanilínu

Postup:

Vajíčka si rozklepneme do hlbšej misy.

Pridáme štipku soli, najskôr šľaháme pri nízkej rýchlosti.

Postupne rýchlosť mierne zvýšime.

 

 

Počas šľahania pridáme v dvoch fázach kryštálový cukor, do ktorého sme primiešali vanilín.

Šľaháme do hustej bielej peny.

Potom pridáme preosiatu múku, ktorú zľahka zapracujeme stierkou tak, aby v ceste neboli hrudky. 

 

 

Mlieko si v samostatnej miske vymiešame s olejom, pridáme trochu pripraveného cesta.

Vymiešame a potom celé pomocou stierky zapracujeme do zvyšného cesta.

 

 

Formu si vystelieme papierom na pečenie, zdola obalíme alobalom.

Nalejeme cesto. 

Pomocou špajdle cesto od stredu smerom von premiešame.

Predhrejeme si rúru na 160 °C. 

 

 

Formu vložíme do hlbšieho plechu, do ktorého nalejeme trochu vody.

Pečieme asi 1,5 hodiny.

Po upečení urobíme test špajdľou, keď je cesto dobre prepečené, necháme vychladnúť vo forme.

Potom piškótu vyklopíme z formy na mriežku a odstránime papier na pečenie.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn