Výborný recept na dezert, ktorý patrí k vianočným sviatkom – Marlenku. Ak si myslíte, že tento dezert je nad vaše kuchárske možnosti, ste na omyle. Prinášame vám recept na najjednoduchšiu Marlenku, ktorú zvládne skutočne každý.
Potrebujeme:
300 g kr. cukru
400 g hladkej múky
250 g masla
1 lyžičku jedlej sódy
3 vajcia
3 lyžice medu
Mlieko podľa potreby
Náplň:
375 g masla
600 g salka (neverané)
Na ozdobu mleté orechy, drobenku z cesta a čokoládovú polevu
Postup:
Maslo si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Potom doň pridáme ostatné prísady na cesto a vymiešame jednotné cesto. Ak sa vám cesto zdá príliš husté, podáme doň trochu mlieka. Cesto by malo by o niečo hustejšie, ako cesto na palacinky.
Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti – do troch misiek a každé navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrieme cukrárenským jazykom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pri teplote 180 stupňov pečieme 12 minút. Keď cesto zhnedne a má tmavé okraje, je hotové.
Cesto necháme vychladnúť na papieri na pečenie a okraje môžeme zľahka orezať, aby boli zarovnané.
Zvyšky cesta rozdrvíme a použijeme nakoniec na posýpku.
Maslo ušľaháme do peny a postupne pridávame salko, ušľaháme do jednotného krému.
Cesto opatrne zložíme z papiera a začneme vrstviť. Prvý plát cesta, krém, druhý plát, krém a tretí plát cesta. Zvyšný krém použijeme na ozdobenie marlenky. Nakoniec posypeme zmesou cesta a orechmi, hotovú marlenku môžeme ešte pokvapkať čokoládovou polevou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)