plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dokonalá domáca MARLENKA bez vaľkania cesta: Zvládne ju aj začiatočník!

Keď som videla príspevok pani Kataríny Záluby, bolo rozhodnuté. Jej prvá Marlenka vyzerala tak úžasne, ako keby ju piekla profi cukrárka. Ešte viac ma potešilo to, že recept je úplne jednoduchý, bez vaľkania a skutočne ho zvládne aj niekto, kto nemá s pečením veľké skúsenosti. Ak máte chuť na niečo skutočne delikátne, určite vám radím tento recept.

Potrebujeme:

300 g kr. cukru

400 g hladkej múky

250 g masla

1 lyžičku jedlej sódy

3 vajcia

3 lyžice medu

Mlieko podľa potreby

Náplň:

375 g masla

600 g salka (neverané)

Na ozdobu mleté orechy, drobenku z cesta a čokoládovú polevu

Postup:

Maslo si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Potom doň pridáme ostatné prísady na cesto a vymiešame jednotné cesto. Ak sa vám cesto zdá príliš husté, podáme doň trochu mlieka. Cesto by malo by o niečo hustejšie, ako cesto na palacinky.

Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti – do troch misiek a každé navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrieme cukrárenským jazykom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pri teplote 180 stupňov pečieme 12 minút. Keď cesto zhnedne a má tmavé okraje, je hotové.

Cesto necháme vychladnúť na papieri na pečenie a okraje môžeme zľahka orezať, aby boli zarovnané.

Zvyšky cesta rozdrvíme a použijeme nakoniec na posýpku.

Maslo ušľaháme do peny a postupne pridávame salko, ušľaháme do jednotného krému.

Cesto opatrne zložíme z papiera a začneme vrstviť. Prvý plát cesta, krém, druhý plát, krém a tretí plát cesta. Zvyšný krém použijeme na ozdobenie marlenky. Nakoniec posypeme zmesou cesta a orechmi, hotovú marlenku môžeme ešte pokvapkať čokoládovou polevou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes