Ak máte doma 1 balík lístkového cesta, toto skúste: 7 receptov na bezkonkurenčné dezerty, ktoré rýchlo pripravíte!

Podušky z lístkového cesta

Voláme ich falošné veterníky. Bublinky z lístkového cesta sú také fantastické a rýchle, že sa vám ani neoplatí robiť odpaľované cesto. My na nich fičíme, odkedy som našla tento skvelý nápad od pani Alenky.

Potrebujeme:

Lístkové cesto

Smotana na šľahanie + cukor podľa chuti (voliteľné stužovač)

Práškový cukor na pocukrovanie

Postup:

Cesto rozvaľkáme na tenký plát (3 mm hrubý) a vykrajujeme z neho kolieska. Na pelchu vystlanom papierom na pečenie pečieme pri teplote 200 stupňov. Základom je neotvárať rúru, inak cesto nevyskočí. Keď bubliny narastú, vyberieme z rúry a ešte teplé rozkrojíme. Plníme obyčajnou vyšľahanou šľahačkou. Posukrujeme a je to – falošné veterníky (bublinky sú hotové)

Podušky z lístkového cesta

Potrebujeme:

1 hárok lístkového cesta (kúpila som chladené v Lidli)

1 bal. vanilkového pudingu (ja som dala puding bez varenia)

300 ml mlieka

300 ml smotany na šľahanie

Postup:

Lístkové cesto si nakrájame na štvorce pomocou radielka.

Potrieme mliekom a dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 15-20 minút.

Puding bez varenia si vyšľaháme v studenom mlieku. Vyšľaháme si aj smotanu a obe hmoty spojíme. Puding môžete urobiť aj klasický varený, nechať vychladnúť a následne vmiešate do šľahačky.

Upečené cesto rozrežeme v strede. Na jednu polovicu nanesieme krém pomocou cukrárskeho vrecka, položíme vrchnú časť cesta a máme hotovo.

 

Krémeš z lístkového cesta

Potrebujeme:

1 plát lístkového cesta rozdelený na polovicu

Na výber máte z dvoch druhov krémov:

1 krém (varený)

80 g – kukuričný škrob

500 ml – mlieko

100 g – kr. cukor

200 ml – smotana na šľahanie

2 lyžice – práškový cukor

6 plátkov – želatína

1 ks – vanilkový struk

2. krém (nevarený)

500 ml mlieka

2 bal. pudingového prášku bez varenia Creme Ole

1 téglik smotany na šľahanie

1 želatínový stužovač za studena

Postup:

Ak sa vám zdá, že krému máte príliš veľa, môžete ho vynikajúco zužitkovať do ovocných pohárov, je fantastický.

Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát, ktorý prekrojíme na polovicu. Poprepichujeme vidličkou, posypeme cukrom a pečieme obe polovice na obrátenej strane plechu pri teplote 200 stupňov do zlatista.

1. krém: Želatínu namočíme do vody (riadime sa pokynmi na obale) a necháme napučať. Mlieko, cukor, vnútro vanilkového struku dáme ohriať na oheň, pridáme škrob a dôkladne premiešame, aby sme nemali hrudky. Varíme kým hmota nezačne hustnúť a následne odstavíme, pridáme napučanú želatínu a necháme ju rozpustiť. Krém zakryjeme a necháme mierne vychladnúť.

Smotanu vyšľaháme s cukrom do tuhej šľahačky a opatrne ju vmiešame (už len vareškou) do mierne vychladnutého krému. Opatrne premiešame a krém odložíme do chladničky.

2. krém:

na druhý krém vyšľaháme z mlieka a pud. prášku hustý puding. Primiešame vyšľahanú šľahačku a stužovač za studena, pripravený podľa návodu. Dosladíme podľa chuti.

Na prvé cesto nanesieme krém a zakryjeme ho druhým plátom cesta. Vrch posypeme práškovým cukrom a podávame.

Plnené trubičky

Potrebujeme:

500 g lístkového cesta

Náplň:

225 g smotanového syra: (mascarpone, Philadelphia, pomazánkové maslo alebo aj jemný tvaroh)

300 ml smotany na šľahanie

2 bal. vanilkového pudingu

750 ml mlieka

4 lyžice kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

100 g práškového cukru

Na potretie:

1 vajce

1 lyžicu vody

Postup:

Rozmrazené lístkové cesto rozvaľkáme na tenký veľký plát. Plát cesta nakrájame na prúžky široké približne 2 cm. Prúžky prekrojíme prične na polovice.

Prúžky cesta obmotáme okolo foriem na trubičky tak, aby sa cesto čiastočne prekrývalo (náplň nám potom zvnútra nevytečie). Konce cesta zatlačíme prstami. Trubičky preložíme na plech vystlaný papierom a potrieme rozmiešaným vajíčkom a vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 15 minút, alebo kým povrch trubičiek nie je zlatistý.

Upečené trubičky hneď zložíme z formičiek a necháme vychladnúť.

Teraz si pripravíme náplň. Z mlieka, pudingových práškov a kryštálového cukru. Smotanový syr rozmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Potom ho po častiach vmiešame do vychladnutého pudingu. Nakoniec si zo smotany ušľaháme tuhú šľahačku a jemne ju vmiešame do pudingovo-smotanového krému.

Krém navrstvýme do cukrárenského vrecka a naplníme do trubičiek. Trubičky môžeme posypať prráškovým cukrom.

Vložíme na niekoľko hodín (ideálne na celú noc) na chladné miesto a môžeme si pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Krémové kocky

default-img-65770

Vynikajúci zákusok, ktorý vás prekvapí fantastickým vanilkovým krém a rýchlou prípravou. Neváhajte a doprajte si túto krémovú dobrotu.

Potrebujeme:

1 bal. lístkovéhoc esta

80 g kukuričného škrobu

500 ml mlieka

100 g kryštálového cukru

200 ml smotany (33%)

1 lyžicu práškového cukru

6 plátkov želatíny

1 lyžičku vanilkovej arómy prípadne 1 vanilkový lusk

Postup:

Rozmrazené lístkové cesto rozdelíme na polovicu a každú rozvaľkáme na tenký plát. Jeden plát cesta necháme vcelku,  popicháme ho vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre. Pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Druhý plát nakrájame na štvorčeky (neprepichujeme) a vložíme do vyhriatej rúry, kde upečenie rovnako, ako predošlé cesto.

Plátky želatíny necháme napučať vo vode. Mlieko zmiešame s kryštálovým cukrom a preložíme na plameň a pridáme aj vnútro z vanilkového lusku. Pridáme aj škrob a premiešame, aby sme v kréme nemali hrudky. Varíme, kým hmota nezačne hustnúť. Keď krém zhustne, pridáme doň napučanú želatínu a miešaním rozpustíme. Potom krém prikryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť.

Zo smotany a práškového cukru ušľaháme tuhú šľahačku, ktorú vmiešame do vychladnutého krému – miešame opatrne, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.

Krém navrstvíme na celý plát cesta a prikryjeme štvorčekmi cesta. Môžeme posypať práškovým cukrom.

Slávnostný koláč z lístkového cesta

Potrebujeme:

2 pláty lístkového cesta

Na krém:

500 ml mlieka

4 žĺtky

50 g hladkej múky

100 g cukru

250 g mascarpone

vanilkovú esenciu

Postup:

Do hrnca si dáme 4 žĺtky, pridáme všetok cukor, múku a vymiešame metličkou. Pridáme mlieko a metličkou vyšľaháme na hladkú konzistenciu. Primiešame vanilkovú esenciu a dáme hmotu variť na sporák. Za stáleho miešania varíme asi 2 minúty kým krém nezhustne.

Pláty lístkového cesta si rozložíme na papier na pečenie a podľa tortovej formy vykrojíme kruh. Jeden necháme v celku, druhý nakrájame do tvaru mriežky, každý kúsok potrieme vodou, posypeme cukrom, oddelíme mierne od seba a vložíme do rúry predhriatej na 170 °C. Pečieme asi 15 minút v teplovzdušnej rúre.

 

 

 

Krém, ktorý sme si na začiatku pripravali si preložíme do misy a zašľaháme doňho mascarpone.

Teraz začneme vrstviť koláč. Pripravíme si čistú tortovú formu, do ktorej vložíme upečený kruh lístkového cesta. Naň rozotrieme všetok krém a navrch naukladáme upečené kúsky lístkového cesta. Dáme vychladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny.

Po uplynutí doby chladenia posypeme povrch koláča práškovým cukrom a môžeme servírovať.

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Dnes najobľúbenejšie