Dlho-predlho hľadaný recept na tie najlepšie šišky pod slnkom + stará finta mojej babičky, vďaka ktorej nenasiaknu toľko oleja!

Tento recept som mala kedysi uložený ešte v starom počítači. Zabudla som si skopírovať a tak keď odišiel počítač, stratila som aj recept. Pred pár mesiacmi som ho opäť našla a odvtedy u nás rozvoniavajú pravidelne. Lepšie šišky som ešte nejedla.

Tento recept som mala kedysi uložený ešte v starom počítači. Zabudla som si skopírovať a tak keď odišiel počítač, stratila som aj recept. Pred pár mesiacmi som ho opäť našla a odvtedy u nás rozvoniavajú pravidelne. Lepšie šišky som ešte nejedla.

Potrebujeme:

300 ml mlieka

200 g preosiatej hladkej múky

400 g preosiatej polohrubej múky

1 bal. sušeného droždia

Štipku soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3 lyžice rumu

100 g masla

8 žĺtkov (ja som už skúšala dať len 2 žĺty a 2 celé vajcia a na chuti to šiškám neuberie, v pôvodom recepte je ale 8 žĺtkov)

3 lyžice preosiateho práškového cukru

Olej na vyprážanie

Vanilkový a práškový cukor na posypanie

Postup:

Môžeme si pomôcť domácou pekárničkou, alebo cesto spracovať  ručne. Základom je najskôr zmiešať suché prísady v jednej miske a v druhej tekuté (maslo roztopíme v mikrovnke, pridáme tenkým prúdom mlieko izbovej teploty, rum a žĺtky tiež izbovej teploty). Spolu všetko zmiešame a vypracujeme cesto (ak máme pekárničku najskôr do nej nasypeme sypké prísady, potom tekuté a zapneme program cesto.

Hotové cesto rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na plát hrubý 1 cm. Z cesta vykrojíme kruhy a tie necháme pod utierkou podkysnúť asi 30 minút. Šišky môžeme nechať tak, ako sú, ja zvyknem do každého kruhu urobiť prstami jamku tak, aby som ich neprederavila. Môžete tiež vyrábať tvar guličiek, tie sú po vyprážaní krásne nadýchané.

A teraz finta, aby nenasiakli toľko oleja. Šišky vkladáme do rozpáleného oleja vždy tou stranou, ktorá je zľahka oschnutá (je to vrchná strana). Vďaka tomu šišky nenasiaknu toľko oleja pri smažení. Šišky necháme odkvapkať na servítku a potom do priehlbinky naplníme lekvár.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Ilonka V.