Diétna zeleninová nátierka: Mimoriadne chutná a neodolateľná!

Pripravte si doma zdravú a lacnú nátierku podľa nášho nenáročného receptu.

Je skvelým a vhodným spôsobom, ako deti „prinútiť“ jesť viac zeleniny.

 

 

Fantastický recept na najchutnejšiu zeleninovú nátierku z youtube kanála video-recepty.com.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Potrebujeme:

25 g cibule

35 g póru

150 g papriky

250 g nízkotučného tvarohu

2 PL bieleho jogurtu alebo kyslej smotany s nižším obsahom tuku

2 PL light majonézy (alebo domácej majonézy bez oleja)

1/4 ČL soli

1/8 ČL mletého čierneho korenia

kvapku citrónovej šťavy

Postup:

Do nádoby od mixéra pridáme nakrájanú cibuľu.

Pridáme na hrubšie kolieska nakrájaný pór.

 

 

Zeleninu pomixujeme.

Ďalej pridáme nakrájanú červenú papriku.

 

 

Mixérom rozsekáme zeleninu nadrobno.

Do misky pridáme tvaroh.

 

 

Ďalej pridáme kyslú smotanu a majonézu.

Podľa chuti pridáme soľ.

 

 

Nakoniec pridáme mleté čierne korenie.

Všetko spolu premiešame ručne alebo vyšľaháme mixérom.

 

 

Do tvarohovej zmesi vmiešame rozsekanú zeleninu.

Nátierka je hotová, môžeme ju servírovať na chlebe alebo s pečivom.

 

 

Cuketová nátierka s cesnakom

Potrebujeme:

5 strúčikov cesnaku

2 lyžice olivového oleja

150 g cukety

2 lyžice nátierkového masla (napríklad Lučiny)

morskú/himalájsku

soľ

mleté čierne korenie

sušené bylinky

Postup:

Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Na panvici rozohrejeme olej a cesnak orestujeme.

Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme k cesnaku.

Restujeme spolu cca 10 minút.

Keď je cuketa s cesnakom orestovaná, necháme ju vychladnúť a v mixéri rozmixujeme do hladka.

Pridáme Lučinu, soľ a čierne korenie a všetko spolu dobre premiešame.

Podávame na domácom špaldovom chlebíku.

Vajíčková cottage nátierka

 

 

Potrebujeme:

4 vajcia

150 g cottage syr

80 g tvarohu

6 reďkoviek

1/2 avokáda

30 g jarná cibuľka

hrsť nakrájanej pažítky

soľ a korenie

Postup:

Vajcia nakrájame na kocky, pridáme k nim tvaroh a reďkovky nakrájané na tenké kolieska.

Potom si cottage syr v pripravenej nádobe rozmixujeme a pridáme ho k vajíčkam.

Avokádo si nakrájame na kocky a spoločne s jarnou cibuľkou pridáme do zmesi.

Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.

Mrkvová nátierka

 

 

Potrebujeme:

100 g mrkvy nastrúhanej najemno

125 g cottage syru

50 g strúhanej mozzarelly

1 lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

Pár kvapiek olivového oleja

½ lyžičky citrónovej šťavy

Čierne mleté korenie

Soľ

Postup:

Mrkvu zmiešame s cottage syrom, mozzarellou, smotanou a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou.

Podávame posypané pažítkou.

Bryndzová

Postup:

125 g bryndze

100 g jemného tvarohu

1 lyžicu bieleho jogurtu

Pažítku, cibuľku alebo iné bylinky podľa chuti

Štipku sladkej papriky

Postup:

Všetko zmiešame (bryndzu roztlačímevidličkou) a podávame na chlebík ozdobené jarnou cibuľkou.

Do nátierky môžete pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, alebo bylinky podľa chuti.

Šunková nátierka s jogurtom

 

 

Potrebujeme:

270 g šunky

15 g jarnej cibuľky – zelenú časť

15 g zeleru

35 g nakladaných uhoriek

50 ml nálevu z nakladaných uhoriek

95 g bieleho jogurtu

2 lyžičky horčice

Postup:

Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame.

Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota.

Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).

Zdravá tuniaková nátierka

 

Potrebujeme:

250 g jemného tvarohu

1 väčšiu konzervu tuniaka v olivovom oleji

1 lyžičku horčice

Jarnú cibuľku

Citrónovú šťavu

Soľ a čierne korenie

Postup:

Tvaroh zmiešame s tuniakom a horčicou, pridáme cibuľku a dochutíme soľou a korením.

Pomazánka z tvarohu a červenej repy

 

 

Potrebujeme:

2 červené repy

Čerstvý tymián

200 g jemného tvarohu

1 lyžicu kyslej smotany

Zväzok zelenej cibuľky

1 lyžičku citrónovej šťavy

Soľ a korenie podľa chuti

Najemno nasekané vlašské orechy – podla chuti

Postup:

Repu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, ochutíme soľou a korením, potrieme olivovým olejom a preložíme na plech.

Pridáme vetvičku rozmarínu a dáme piecť – pri teplote 180 stupňov približne 40 minút alebo kým repa nezmäkne.

Repu rozmixujeme v mixéri alebo nastrúhame na strúhadle.

Pridáme tvaroh, smotanu, citrónovú šťavu a orechy. Podávame posypané zelenou cibuľkou.

Zelerová pomazánka

 

Potrebujeme:

200 g jemného tvarohu

120 g koreňa zeleru

1 vajce uvarená natvrdo

45 g pomazánkového masla

Soľ, korenie a citrónovú šťavu

Postup:

Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.

Vajíčková pomazánka s medvedíme cesnakom

Potrebujeme:

200 g Lučiny

4 vajcia

3 lyžice kyslej smotany

Zväzok lístkov medvedieho censaku

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame.

Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.

Špenátovo-bryndzová pomazánka

 

Potrebujeme:

250 g čerstvých špenátových listov

500 g bryndze

100 ml olivového oleja

Soľ

2 strúčiky cesnaku

Postup:

Špenát umyjeme, necháme odkvapkať a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra.

Rozmixujeme a môžeme servírovať.

Avokádová pomazánka

 

Potrebujeme:

1 avokádo prekrojené na polovicu

6 vajec uvarených natvrdo

1 lyžicu vínneho octu

1 lyžičku dijonskej horčice

½ lyžičky soli

½ šálky najemno nakrájanej cibule

2 lyžice najemno nasekanej pažítky

Postup:

Vajcia nakrájame nadrobno a vnútro avokáda vyberieme a tiež nakrájame nadrobno.

Obe ingrediencie preložíme do misky a zmiešame s ostatnými prísadami.

Falošná paštéta

Potrebujeme

330 g hlivy ustricovej

90 g cibue

4 strúčiky cesnaku

1 lyžička zázvoru

10 g petržlenu

olivový olej

100 g vlašských orechov

šťava z 1/2 citróna

Postup

Rozohrejte olivový olej na panvici, pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a jemne nasekaný cesnak.

Keď je vôňa cesnaku intenzívna a cesnak začína byť priehľadný, pridajte cibuľu a za stáleho miešania varte niekoľko minút, kým sa cibuľa nestane priesvitnou.

Pridajte nahrubo nakrájanú hlivu ústricovú a ochuťte podľa chuti korením a soľou. Pridajte citrónovú šťavu a lyžičku strúhaného zázvoru.

Varíme, kým huby nepustia šťavu a keď sa začne odparovať, odstavíme z plameňa.

Rozmixujte a pridajte 80-100 g nasekaných alebo celých vlašských orechov.

Mixujte, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú smotane. Môžete podľa potreby dochucovať korením a soľou.

Hotovú zmes dajte do nádoby (napr. zaváraninový pohár) a nechajte vychladnúť v chladničke. Podávajte s rôznymi druhmi pečiva, ideálne s hriankami.

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

 

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn