Pripravte si doma zdravú a lacnú nátierku podľa nášho nenáročného receptu.
Je skvelým a vhodným spôsobom, ako deti „prinútiť“ jesť viac zeleniny.
Fantastický recept na najchutnejšiu zeleninovú nátierku z youtube kanála video-recepty.com.
Potrebujeme:
25 g cibule
35 g póru
150 g papriky
250 g nízkotučného tvarohu
2 PL bieleho jogurtu alebo kyslej smotany s nižším obsahom tuku
2 PL light majonézy (alebo domácej majonézy bez oleja)
1/4 ČL soli
1/8 ČL mletého čierneho korenia
kvapku citrónovej šťavy
Postup:
Do nádoby od mixéra pridáme nakrájanú cibuľu.
Pridáme na hrubšie kolieska nakrájaný pór.
Zeleninu pomixujeme.
Ďalej pridáme nakrájanú červenú papriku.
Mixérom rozsekáme zeleninu nadrobno.
Do misky pridáme tvaroh.
Ďalej pridáme kyslú smotanu a majonézu.
Podľa chuti pridáme soľ.
Nakoniec pridáme mleté čierne korenie.
Všetko spolu premiešame ručne alebo vyšľaháme mixérom.
Do tvarohovej zmesi vmiešame rozsekanú zeleninu.
Nátierka je hotová, môžeme ju servírovať na chlebe alebo s pečivom.
Cuketová nátierka s cesnakom
Potrebujeme:
5 strúčikov cesnaku
2 lyžice olivového oleja
150 g cukety
2 lyžice nátierkového masla (napríklad Lučiny)
morskú/himalájsku
soľ
mleté čierne korenie
sušené bylinky
Postup:
Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Na panvici rozohrejeme olej a cesnak orestujeme.
Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme k cesnaku.
Restujeme spolu cca 10 minút.
Keď je cuketa s cesnakom orestovaná, necháme ju vychladnúť a v mixéri rozmixujeme do hladka.
Pridáme Lučinu, soľ a čierne korenie a všetko spolu dobre premiešame.
Podávame na domácom špaldovom chlebíku.
Vajíčková cottage nátierka
Potrebujeme:
4 vajcia
150 g cottage syr
80 g tvarohu
6 reďkoviek
1/2 avokáda
30 g jarná cibuľka
hrsť nakrájanej pažítky
soľ a korenie
Postup:
Vajcia nakrájame na kocky, pridáme k nim tvaroh a reďkovky nakrájané na tenké kolieska.
Potom si cottage syr v pripravenej nádobe rozmixujeme a pridáme ho k vajíčkam.
Avokádo si nakrájame na kocky a spoločne s jarnou cibuľkou pridáme do zmesi.
Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
Mrkvová nátierka
Potrebujeme:
100 g mrkvy nastrúhanej najemno
125 g cottage syru
50 g strúhanej mozzarelly
1 lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
Pár kvapiek olivového oleja
½ lyžičky citrónovej šťavy
Čierne mleté korenie
Soľ
Postup:
Mrkvu zmiešame s cottage syrom, mozzarellou, smotanou a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou.
Podávame posypané pažítkou.
Bryndzová
Postup:
125 g bryndze
100 g jemného tvarohu
1 lyžicu bieleho jogurtu
Pažítku, cibuľku alebo iné bylinky podľa chuti
Štipku sladkej papriky
Postup:
Všetko zmiešame (bryndzu roztlačímevidličkou) a podávame na chlebík ozdobené jarnou cibuľkou.
Do nátierky môžete pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, alebo bylinky podľa chuti.
Šunková nátierka s jogurtom
Potrebujeme:
270 g šunky
15 g jarnej cibuľky – zelenú časť
15 g zeleru
35 g nakladaných uhoriek
50 ml nálevu z nakladaných uhoriek
95 g bieleho jogurtu
2 lyžičky horčice
Postup:
Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame.
Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota.
Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).
Zdravá tuniaková nátierka
Potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
1 väčšiu konzervu tuniaka v olivovom oleji
1 lyžičku horčice
Jarnú cibuľku
Citrónovú šťavu
Soľ a čierne korenie
Postup:
Tvaroh zmiešame s tuniakom a horčicou, pridáme cibuľku a dochutíme soľou a korením.
Pomazánka z tvarohu a červenej repy
Potrebujeme:
2 červené repy
Čerstvý tymián
200 g jemného tvarohu
1 lyžicu kyslej smotany
Zväzok zelenej cibuľky
1 lyžičku citrónovej šťavy
Soľ a korenie podľa chuti
Najemno nasekané vlašské orechy – podla chuti
Postup:
Repu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, ochutíme soľou a korením, potrieme olivovým olejom a preložíme na plech.
Pridáme vetvičku rozmarínu a dáme piecť – pri teplote 180 stupňov približne 40 minút alebo kým repa nezmäkne.
Repu rozmixujeme v mixéri alebo nastrúhame na strúhadle.
Pridáme tvaroh, smotanu, citrónovú šťavu a orechy. Podávame posypané zelenou cibuľkou.
Zelerová pomazánka
Potrebujeme:
200 g jemného tvarohu
120 g koreňa zeleru
1 vajce uvarená natvrdo
45 g pomazánkového masla
Soľ, korenie a citrónovú šťavu
Postup:
Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.
Vajíčková pomazánka s medvedíme cesnakom
Potrebujeme:
200 g Lučiny
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany
Zväzok lístkov medvedieho censaku
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame.
Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.
Špenátovo-bryndzová pomazánka
Potrebujeme:
250 g čerstvých špenátových listov
500 g bryndze
100 ml olivového oleja
Soľ
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Špenát umyjeme, necháme odkvapkať a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra.
Rozmixujeme a môžeme servírovať.
Avokádová pomazánka
Potrebujeme:
1 avokádo prekrojené na polovicu
6 vajec uvarených natvrdo
1 lyžicu vínneho octu
1 lyžičku dijonskej horčice
½ lyžičky soli
½ šálky najemno nakrájanej cibule
2 lyžice najemno nasekanej pažítky
Postup:
Vajcia nakrájame nadrobno a vnútro avokáda vyberieme a tiež nakrájame nadrobno.
Obe ingrediencie preložíme do misky a zmiešame s ostatnými prísadami.
Falošná paštéta
Potrebujeme
330 g hlivy ustricovej
90 g cibue
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička zázvoru
10 g petržlenu
olivový olej
100 g vlašských orechov
šťava z 1/2 citróna
Postup
Rozohrejte olivový olej na panvici, pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a jemne nasekaný cesnak.
Keď je vôňa cesnaku intenzívna a cesnak začína byť priehľadný, pridajte cibuľu a za stáleho miešania varte niekoľko minút, kým sa cibuľa nestane priesvitnou.
Pridajte nahrubo nakrájanú hlivu ústricovú a ochuťte podľa chuti korením a soľou. Pridajte citrónovú šťavu a lyžičku strúhaného zázvoru.
Varíme, kým huby nepustia šťavu a keď sa začne odparovať, odstavíme z plameňa.
Rozmixujte a pridajte 80-100 g nasekaných alebo celých vlašských orechov.
Mixujte, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú smotane. Môžete podľa potreby dochucovať korením a soľou.
Hotovú zmes dajte do nádoby (napr. zaváraninový pohár) a nechajte vychladnúť v chladničke. Podávajte s rôznymi druhmi pečiva, ideálne s hriankami.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU