Vynikajúce, rýchle a jednoduché recepty na nepečené dezerty z dlhých piškót, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať!
Rýchla čoko maškrta
Potrebujeme:
1 bal. smotany na šľahanie (ak chcete viac krému, dajte 2 smotany na šľahanie)
100 g tmavej čokolády (ak použijete 2 smotany, dajte 200 g čokolády)
1 bal. dlhých piškót
Voliteľné: Kávu na nasiaknutie sušienok
Na polevu:
150 ml smotany na šľahanie, 100 g tmavej čokolády
Postup:
Smotanu na šľahanie si vyšľaháme.
Vmiešame rozpustenú, ochladenú čokoládu.
Teraz už len navrstviť. Piškóty krátko namočíme do mlieka a ukladáme do formy.
Na sušienky vrstva krému.
Na vrch nalejeme polevu a dáme stuhnúť do chladničky.
Pred podávaním urobíme na vrchu zárezy.
Môžeme podávať s ovocným pyré (ovocie rozvarené s cukrom). Ja som do krému cukor nepridávala, kedže piškóty sú dosť sladké, ale každý nech si dochutí podľa svojich preferencií. Prípadne môžete použiť mliečnu čokoládu.
Plnené piškóty
Tento dezert je obzvlášť jednoduchý. Stačia vám naň len dlhé piškóty, malinový džem a mascarpone vyšľahané s cukrom. Tiež odporúčam odložiť si bokom uvarenú kávu a kvapnúť do nej pár kvapiek rumu. Piškóty potrieme kávou, džemom a krémom, prikryjeme vrchnou piškótou a opäť potrieme kávou. Vrch posypeme kokosom.
Ľahká tvarohová torta
Potrebujeme:
1/2 litra mlieka
1/2 kg mäkkého tvarohu
2 vanilkový puding
cukor (asi hrsť)
ovocie
Dlhé piškóty
Postup:
Pudingy uvaríme v 1/2 litra mlieka a vmiešame tvaroh s cukrom.
Do menšej tortovej formy poukladáme piškóty, nalejeme asi polovicu hmoty. ovocie a opäť poukladáme piškóty a ovocím, nalejeme zvyšnú časť hmoty, prikryjeme fóliou a dáme vychladiť.
podávame dobre vychladené.
Jahodová smršť
Potrebujeme:
Na základ:
Dlhé piškóty
Studené mlieko na namáčanie
Na vanilkový krém:
2 balenia vanilkového pudingu bez varenia
200 ml studenej smotany na šľahanie
400 ml studeného mlieka
400-500 g nízkotučného tvarohu
Na jahodovú polevu:
100 ml hustého jahodového sirupu (ja používam sirup jupí)
400 ml vody
1 bal. pudingu zlatý klas
Okrem toho:
100 g strúhanej bielej čokolády
Postup:
Najskôr si prirpavíme krém. Mlieko zmiešame so smotanou na šľahanie, pridáme pudingové prášky a vyšľaháme.
Tvaroh si vymiešame s cukrom, pridáme k pudingu a spolu prešľaháme.
Formu s vyššími okrami vyložíme papierom na pečenie a začneme ukladať piškóty, ktoré si namočíme v studenom mlieku.
Na piškóty navrstvíme prvú vrstvu krému.
Z hustého sirupu, vody a zlatého klasu uvaríme hmotu podobnú klasickej želatíne. Celý postup nájdete TU.
Časť želatíny nalejeme na krém.
Pokračujeme opäť vrstvou máčaných piškót, krémom a želatínou.
Na vrch nastrúhame bielu čokoládu a ozdobíme jahodami.
Podávame vychaldené.
Nepečená salko torta na spôsob Tiramisu
Potrebujeme:
Kyslá smotana – 500 g
Kondenzované mlieko (Salko) – 300 g
Želatína – 1 sáčok
Voda – 150 ml
250 gramové sušienky
Káva – 1 šálka
Ovocie podľa vašej chuti – 200 g
Dlhé piškóty
Postup:
Kyslú smotanu vyšľaháme s kondenzovaným mliekom. Misku, v ktorej kondenzované mlieko neumývajte, neskôr do nej nalejeme kávu.
Želatínu necháme napučať v troche vody a potom zahrievaním na plameni rozpustíme.
Do misky s kondenzovaným mliekom nalejeme 1 šálku kávy (rozpustnej) a ešte dosladíme kondenzovaným mliekom.
Formu s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie (aspoň okraje).
Piškóty krátko namočíme do kávovej zmesi a uložíme na dno formy. Rozpustenú želatínu vmiešame do krému a časť navrstvíme na piškóty. Na krém uložíme plátky ovocia (broskýň). Pokračujeme piškótami máčanými v káve a zvyškom krému. Vrch dozdobíme broskyňami a posypeme kakaom alebo strúhanou čokoládou. Dáme vychladiť.
Bleskový dezert: Nepečená smotanová dobrota hotová za 5 minút!
Vynikajúci dezert, ktorý nikdy nesklame. Dajte si k popoludňajšej kávičke vynikajúcu pochúťku z ovocia, piškót a smotany.
Potrebujeme:
45 ks dlhúch piškót
1 kg kyslej smotany
200 g kryštálového cukru
1 bal. vanilkovho cukru
600 g ovocia podľa chuti
330 ml smotany na šľahanie
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame smotanu s oboma druhmi cukru.
Formu s vyššími okrami vyložíme piškótami, navrstvíme krém, ovocie a tento postup opakujeme, až kým sa nám neminú všetky ingrediencie.
Takto pripravenú tortu vložíme do chladničky stuhnúť.
Podávame so šľahačkou.
Ochutnajte, je to výborná nepečená maškrta.
Zmrzlinový koláč
Potrebujeme:
Veľkosť formy 30 x 40 cm
Základ
30 dlhých piškót
300 ml mlieka
Krém
50 g mascarpone
500 g nízkotučný tvaroh
400 ml šľahačkovej smotany
140 g kryštálového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1/2 citróna
stužovač
Ovocná vrstva
750 g mrazených jahôd
80 g práškového cukru
55 g kukuričného škrobu
trochu bielej čokolády
Postup:
Do misky si dáme mlieko. Dlhé piškóty v ňom namáčame z oboch strán a ukladáme tesne vedľa seba na dno formy. Šľahačkovú smotanu si vyšľaháme s vanilkovým cukrom do tuha. V samostatnej miske si zmiešame mascarpone, tvaroh a cukor a šľaháme až kým sa cukor nerozpustí. Po rozpustení cukru pridáme citrónovú šťavu, nakoniec zašľaháme stužovač a postupne zmiešame so šľahačkou. Krém navrstvíme na piškóty, rovnomerne rozotrieme a dáme do chladničky na 30 minút.
Medzitým si pripravíme ovocnú vrstvu. Jahody dáme do misky a rozmixujeme. Preložíme do hrnca a necháme zovrieť spolu s cukrom. Škrob si vymiešame s trochou studenej vody a za stáleho miešania pridávame k jahodám. Varíme ešte 2 minúty a odstavíme zo sporáka. Necháme mierne vychladnúť, rovnomerne navrstvíme navrch krému a necháme minimálne 3 hodiny (najlepšie cez noc) v chladničke. Potom si postrúhame bielu čokoládu na hrubom strúhadle a celý koláč posypeme.
Potrebujeme:
Veľkosť formy 30 x 40 cm
Základ
30 dlhých piškót
300 ml mlieka
Krém
50 g mascarpone
500 g nízkotučný tvaroh
400 ml šľahačkovej smotany
140 g kryštálového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1/2 citróna
stužovač
Ovocná vrstva
750 g mrazených jahôd
80 g práškového cukru
55 g kukuričného škrobu
trochu bielej čokolády
Postup:
Do misky si dáme mlieko. Dlhé piškóty v ňom namáčame z oboch strán a ukladáme tesne vedľa seba na dno formy. Šľahačkovú smotanu si vyšľaháme s vanilkovým cukrom do tuha. V samostatnej miske si zmiešame mascarpone, tvaroh a cukor a šľaháme až kým sa cukor nerozpustí. Po rozpustení cukru pridáme citrónovú šťavu, nakoniec zašľaháme stužovač a postupne zmiešame so šľahačkou. Krém navrstvíme na piškóty, rovnomerne rozotrieme a dáme do chladničky na 30 minút.
Medzitým si pripravíme ovocnú vrstvu. Jahody dáme do misky a rozmixujeme. Preložíme do hrnca a necháme zovrieť spolu s cukrom. Škrob si vymiešame s trochou studenej vody a za stáleho miešania pridávame k jahodám. Varíme ešte 2 minúty a odstavíme zo sporáka. Necháme mierne vychladnúť, rovnomerne navrstvíme navrch krému a necháme minimálne 3 hodiny (najlepšie cez noc) v chladničke. Potom si postrúhame bielu čokoládu na hrubom strúhadle a celý koláč posypeme.
Piškótová strecha
Potrebujeme:
Krém:
400 g – tvaroh jemný krémový (tvaroh alebo smotanový syr Mascarpone)
300 g – kyslá smotana
120 g – práškový cukor (6 polievkových lyžíc)
20 g – vanilkový cukor (4 čajové lyžičky)
120 g – maslo zmäknuté
200–250 gramov – čerešňový džem (akýkoľvek džem s kyslosťou)
Na namáčanie piškót:
200 gramov – voda
70 – 100 gramov – čerešňový džem (akýkoľvek džem s kyslosťou)
Postup:
Maslo vyšľaháme s oboma cukrami.
Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a následne obe zmesi zmiešame.
Džem si rozriedime vo vode.
Potom ho zlejeme cez sito, aby sme sa zbavili tuhých častí,
Na misu nanesieme vrstvu krému.
Uložíme piškóty, ktoré sme si namočili v rozriedenom džeme.
Medzi piškóty nanesieme džem a celý povrch zakryjeme krémom (môžeme na to použiť cukrárske vrecko).
Takto pokračujeme vo vrstvení. V každej ďalšej vrstve dávame menej piškót, aby nám postupne vznikol tvar strechy.
Dezert zakončíme len s 2 piškótami a krémom.
Dozdobíme zvyšným krémom.
Posypeme nastrúhanou čokoládou, alebo kakaom.
Nepečená maškrta z kyslej smtoany a Salka za 15 minút
Potrebujeme:
Kyslá smotana – 500 g
1 smotana na šľahanie
Kondenzované mlieko (Salko) – 300 g
Želatína – 1 sáčok
Voda – 150 ml
Dlhé piškóty
Káva – na namáčanie piškót
Dlhé piškóty
na polevu:
200 ml smotany na šľahanie
160 g čokolády
Postup:
Smotanu na šľahanie si vyšľaháme na šľahačku. Kyslú smotanu vyšľaháme s kondenzovaným mliekom a šľahačkou. Misku, v ktorej kondenzované mlieko neumývajte, neskôr do nej nalejeme kávu.
Želatínu necháme napučať v troche vody a potom zahrievaním na plameni rozpustíme.
Do misky s kondenzovaným mliekom nalejeme 1 šálku kávy (rozpustnej) a ešte dosladíme kondenzovaným mliekom.
Nachystáme si formu na pečenie.
Piškóty krátko namočíme do kávovej zmesi a uložíme namočenou stranou na dno formy. Rozpustenú želatínu vmiešame do krému a časť navrstvíme na piškóty. Pokračujeme piškótami máčanými v káve a zvyškom krému. Vrch polejeme čokoládovou polevou (rozpustíme si čokoládu v smotane).
Necháme stuhnúť a môžeme podávať.