Ak máte doma 1 téglik bieleho jogurtu, toto skúste: 13 receptov na rýchle nepečené dezerty, ktoré sú ideálne v letnom období!

Jogurtový zákusok so želatínou

Potrebujeme:

200 g maslových sušienok

80 g roztopeného masla

175 g sušeného mlieka

Šálka cukru

3 tégliky jogurtu (600 g)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 bal. jahodovej želatíny

Postup:

Sušienky rozdrvíme v mixéry a zmiešame s rozpusteným maslom. Hmotu, ktorá nám takto vznikne navrstvíme na dno misy alebo menšej formy s vyššími okrajmi.

Na krém rozmixujeme jogurty so sušeným mliekom a cukrom. Navrstvíme na sušienkovú zmes a dáme vychaldiť.

Príprava želatíny je úplne jednoduchá, postupujeme podľa inštrukcií na obale – najskôr necháme napučať v studenej vode a následne zahrievaním na plameni rozpustíme. Žealtínu nalejeme na vrch dezertu a necháme stuhnúť.

Ak chcete, pod želatínu môžete ešte naniesť vrstvu šľahačky, ktorú vyšľaháme s 1 stužovačom. Dezert bude takto vyšší a ešte chutnejší.

Jgurtový pohár

Potrebujeme:

200 g jemného tvarohu (s nižším obsahom tuku)

100 g bieleho jogurtu

1 zrelý banán

1 lyžicu medu

Postup:

Banán očúpeme a nakrájame  na kúsky a vložíme do mixéra. Pridáme biely jogurt, tvaroh a rozmixujeme. Nakoniec pridáme med a všetko premiešame.

Vznikne nám hustý a vzdušný krém. Pripravíme si dezertné poháre a krém navrstvíme do pohárov. Ozdobíme kolieskami banánov a drvenými grahamovými sušienkami. Vložíme vychladiť do chladničky a môžeme podávať.

Jogurtové pokušenie

Potrebujeme:

3 biele smotanové jogurty

1 šľahačka v prášku

125 ml mlieka

1-2 bal. vanilkového cukru

Práškový cukor podľa chuti

1 dl vody

5 lyžičiek jemne mletej želatiny Dr.Oetker

černice, maliny, jahody alebo čo máte poruke

piškóty okrúhle

Na vrch:

1 balíček červeného tortového želé

voda so sirupom (ak máte kompót, tak šťavu z neho).

Postup:

Najskôr si pripravíme tortové želé podľa návodu na obale. Želatínu necháme napučať v sirupovej vode a miešaním rozpustíme. Bábovkovú formu vypláchneme studenou vodou, uložíme do nej maliny – alebo iné ovocie a zalejem želatínou. Dáme do chladničky stuhnúť.

Na krém si tiež prirpavíme želatínu podľa návodu na obale. Jogurty zmiešame s cukrom, pridáme aj vyšľahanú šľahačku a potom pridáme aj rozpustenú želatínu (najlepšie je, ak si najskôr k želatíne pridáte 1-2 šľahačky jogurtu a až takto ju vmiešate do tejto zmesi).

Netreba sa zľaknúť ak nie je krém až tak hladký, želatina ho vždy trochu zrazí ale po stuhnutí to nie je vidno. Asi polovicu krému nalejeme na stuhnuté želé a môžeme ešte do stredu poukladať černice. Následne zalejeme zvyškom krému, Uložíme na vrch piškóty a zakryjeme fóliou. Necháme vychladiť (aspoň 8 hodín a potom vyklopíme.

Jogurtíno rezy

Potrebujeme:

150 g maslových sušienok

800 ml bieleho jogurtu

400 g zaváraných broskýň scedených zo šťavy

200 ml smotany na šľahanie

2 bal. želatíny v prášku

4 -5 lyžíc práškového cukru

Postup:

Zo smotany ušľaháme tuhú šľahačku a zmiešame ju s jogurtom a cukrom.

2-3 kúsky broskýň nakrájame nadrobno a vmiešame do krému. Zvyšné broskyne nakrájame na prúžky.

Želatíny pripravíme podľa návodu, necháme napučať v malom množstve vody a následne preložíme do vodného kúpeľa. Keď vidíme, že želatína sa rozpustila, nalejeme ju do jogurtovo-smotanovej zmesi a premiešame.

Plech na pečenie s vyššími okrajmi (25×18 cm) vyložíme fóliou a na dno uložíme pásiky broskýň husto vedľa seba.

Na broskyne navrstvíme krém a naň uložíme maslové sušienky. Vložíme do chladničky stuhnúť.

Keď je koláč dostatočne vychladený, vyklopíme ho z formy.

Úžasné jahodové tiramisu

75678439_528ed699275755_680

Na tomto skvelom letnom dezerte si určite pochutná celá vaša rodina. Spravte si radosť so sviežou ovocnou verziou obľúbeného talianskeho dezertu.

Potrebujeme:

Dlhé piškóty

Jahodová vrstva

500 g jahôd

1 citrón

50 ml ovocného likéru (príp. likér podľa chuti)

60 g práškového cukru

1 lyžička kukuričného škrobu

Krém:

500 g smotanového syra alebo mascarpone

250 ml smotany na šľahanie

500 g jahodového jogurtu

350 g jahôd nakrájaných na kúsky

60 g práškového cukru

Štipka soli

Na ozdobu

Jahody nakrájané na plátky (na ozdobu)

Postup:

Jahody, likér, cukor, strúhanú citrónovú kôru a citrónovú šťavu vložíme do misky a tyčovým mixérom rozmixujeme. Výslednú hmotu dáme na sporák a privedieme k varu. Keď jahodová hmota vrie, pridáme kukuričný škrob a varíme za stáleho miešania 3 minúty. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Smotanu na šľahanie vyšľaháme v miske. V inej miske zmiešame smotanový syr s jogurtom, soľou a cukrom. Jogurtový krém zmiešame so šľahačkou. Do krému vmiešame jahody, nakrájané na malé kúsky.

Dno formy vyložíme detskými piškótami. Na piškóty navrstvíme polovicu jogurtovo-šľahačkového krému a polovicu jahodovej hmoty. Uhladíme, opäť dáme vrstvu piškót, na ne jogurtovo-šľahačkový krém a jahodovú hmotu. Vrch ozdobíme plátkami jahôd, dáme do chladničky vychladiť a môžeme podávať.

Celý recept aj fotopostupom nájdete TU.

 

Krémové košíčky na letné osvieženie

Potrebujeme:

75 g strúhaného kokosu

50 g orechov (makadamiové, lieskové, vlašské…)

10 g sušených brusníc

Sladidlo podľa chuti (cukor, med, alebo stéviu)

½ lyžičky škorice

Krém:

200 g smotanového syra (prípadne jemného tvarohu)

120 ml smotany na šľanie

120 ml bieleho jogurtu

½ lyžičky vanilkovej arómy

20 g malín, jahôd, čučoriedok alebo iného drobného ovocia

4 pláty želatíny

10-15 kvapiek tekutého sladidla (môžete nahradiť medom, cukrom…)

Postup:

Brusnice zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu zmäknúť. Potom preložíme spolu s osotatnými prísadami na cesto do mixéra a rozmixujeme. Ak sa vám hmota zdá príliš drobivá, použite viac masla, alebo med, hmota tak bude lepšie držať pohromade.

Hmotu vtlačíme do formy na muffiny, ktorú si vymastíme trochou masla. Na dno vtlačíme cesto tak, aby nám vzniklo 12 menších muffiniek. Formu vložíme vychladiť do chladničky.

Pláty želatíny pripravíme podľa návodu na obale. Smotanu ušľaháme na tuhú šľahačku. Smotanový syr zmiešame s jogurtom, vanilkou a sladidlom. Nakoniec opatrne vmiešame aj šľahačku a rouzpustenú želatínu. Do krému môžeme primiešať aj kúsky čokolády – alebo iné sladké prísady, ktoré máte radi. Krém rozdelíme na dve polovice a do jednej vmiešame rozmixované jahody.

Formu vyberieme z chladničky a na cesto navrstvíme najskôr biely a potom jahodový krém. Uhladíme a vložíme späť do chladničky, alebo do mrazničky. (V chladničke necháme vychladiť aspoň 2-3 hodiny).

Mliečny penový dezert

Mliečny penový dezert s bleskovou prípravou

Skvelý dezert nielen pre deti, ktorý pripomína obľúbeného mliečneho Pribináčika. Je vynikajúci, lahodný a nenáročný na prípravu. Moje deti ho tiež volajú „teplá zmrzlina“ pretože chuťou naozaj pripomína smotanovú pochúťku.Vyskúšajte túto dobrotu aj vy! :-)

Potrebujeme:

500 ml bieleho jogurtu

175 g  kyslej smotany

1 lyžicu želatíny v prášku

2 lyžice studenej vody

50 g práškového cukru

½ bal. vanilkového cukru

Postup:

Želatínu necháme napučať vo vode a potom rozpustíme zahrievaním na miernom plameni (nevaríme). Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.

Jogurt zmiešame s kyslou smotanou a oboma druhmi cukru. Šľaháme po dobu približne 3 minút.

Do hmoty postupne vlejeme za stáleho šľahania aj vychladnutú želatínu a šľaháme ešte 3 minúty.

Hmotu navrstvíme do dezertných pohárov a vložíme na 2-4 hodiny do chladničky.

Jahodový veniec bez cukru

Potrebujeme:

500 g jemného tvarohu

2 lyžice masla – zmäknutého

1 lyžičku vanilkovej arómy

2-3 lyžice medu (alebo podľa chuti)

100 g hustého bieleho jogurtu alebo kyslej smotany

1 bal. želatínového stužovača za studena

200 g jahôd

Na jahodovú vrstvu:

300 g jahôd

1 bal. jahodovej želatíny

250 ml studenej vody

Postup:

Pripravíme si formu (napríklad bábovkvú), ktorú vyložíme fóliou.  V miske zmiešame tvaroh, med, jogurt, arómu a maslo. Do zmesi nakoniec vmiešame aj želatínový stužovač, ktorý sme si pripravili podľa návodu  – zmiešame s vodou a potom dobre rozmiešame v kréme. Hmotu navrstvíme na dno formy a uložíme na ňu jahody, ktoré jemne vtlačíme do krému.

Vložíme do chladničky vychladiť.

Jahodovú želatínu necháme napučať vo vode a zahrievaním rozpustíme. Zvyšné jahody rozmixujeme a do hmoty vmiešame želatínu. Navrstvíme na tvarohovú hmotu a necháme v chladničke niekoľko hodín, ideálne celú noc.

Zdravé jogurtové poháre

Potrebujeme:

300 g jemného tvarohu

150 g bieleho jogurtu

2 lyžice medu

1 lyžicu želatíny v prášku

100 ml mieka

Ovocie podľa chuti:

1 ks banánu

1 ks kivi

Broskyňa, mandarinka, pomaranč

Postup:

Tvaroh vyšľaháme s jogurtom a medom. Ovocie olúpeme a nakrájame na kolieska – pomaranč, broskyňu a mandarínku –  na mesiačiky.

Želatínu nasypeme do 100 ml mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na ohneň a zahrievame, kým sa nerozpustí – nevaríme!

Želatínu necháme vychladnúť a potom ju vmiešame do tvaroho-smotanovej zmesi.

Pripravíme si dezertné poháre, do ktorých postupne vrstvíme krém a ovocie. Vrch môžeme ozdobiť drtenými orieškami, čokoládou alebo karamelom.

Dezert uložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.

Misa Ľadová dáma

Potrebujeme:

500 g nízkotučného tvarohu – dobre vychladený

2 biele gazdovské jogurty – dobre vychladený

2 banány z chladničky

Brezový cukor, med alebo javorový sirup podľa chuti

250 g zmrazených malín

Lyžicu rumu (ak robíte dezert pre dospelákov)

Postup:

Misu v ktorej budeme dezert pripravovať dáme na 15 minút do mrazáku.

2 banány rozmixujeme s tvarohom a vmiešame biele jogurty. Ochutnáme a dosladíme podľa chuti – ideálne medom, prípadne brezovým cukrom.

Zmrazené maliny spolu s trochou brezového cukru rozmixujeme. Na dno vychladenej misy nanesieme trochu krému a na krém navrstvíme rozmixované ovocie a pokvapkáme rumom. Pokračujeme zvyšným krémom a posypeme kakaom. Ide o výbornú ľadovú rýchlovku do každého počasia.

Nepečená jogurtová torta s ovocím

Fenomenálny krémový dezert plný šťavnatých čerstvých jahôd. Vďaka lahodnému jogurtu a čerstvému ovociu vás nie len príjemne osvieži ale zároveň dodá množstvo potrebných vitamínov a živín.  A možno tomu neuveríte, ale táto torta chutí ešte lepšie ako vyzerá.

Potrebujeme:

600 ml bieleho jogurtu izbovej teploty

500 g čerstvých jahôd

10 plátkov želatíny

2 lyžice medu

1/2 lyžičky olivového oleja

Postup:

Plátky želatíny dáme na chvíľu do studenej vody, aby nabobtnali. Potom plátky vymačkáme a dáme na chvíľu zahriať do mikrovlnky (prípadne môžeme želatínu zahriať vo vodnom kúpeli).

Pripravíme si krém. Biely jogurt zmiešame v miske s medom a postupne vmiešame želatínu. Prichystáme si väčšiu misku, vymastíme ju olivovým olejom a vyložíme potravinovou fóliou. Umyté jahody nakrájame na plátky. Najväčšie plátky vložíme na dno a boky misky.

Do misky vlejeme ¾ jogurtového krému a pridáme zvyšné jahody. Zalejeme zvyšným jogurtovým krémom. Povrch krému urovnáme a dáme minimálne na 4-3 do chladničky.

Keď je jogurtový krém stuhnutý, tortu vyklopíme z misky na tanier a podávame.

Snehová bomba s mandarínkami

Potrebujeme:

  • 700 g jogurtu hustého
  • 400 g tvarohu (jemného)
  • 250 g cukru
  • 100 ml vody
  • 30 g želatíny v prášku
  • 4 mandarínky
  • 20 g masla,
  • 10 g vanilkového cukru.

Postup:

Namočte želatínu do studenej vody a dobre premiešajte, nechajte napučať 10 minút (alebo podľa návodu na obale).

Očistite mandarínky, oddeľte mesiačiky a odstráňte biele časti.

Dajte maslo do horúcej panvice, počkajte, kým sa roztopí, potom pridajte mesiačiky mandarínok, 1,5 lyžičky cukru a opatrne premiešajte drevenou varechou – od roztopenia cukru nechajte na panvici 1-2 minúty. Karamelizované mandarínky preložte na tanier a nechajte vychladnúť.

Do misky dajte tvaroh, vanilkový cukor, 5 lyžíc jogurtu, polovicu zostávajúceho cukru a dobre premiešajte ručným šľahačom. Zostávajúci jogurt a cukor dajte do samostatnej misy a vyšľahajte s mixérom, aby sa cukor úplne roztopil a potom pridajte tvarohovú zmes. Pomaly prilejte do zmesi želatínu (želatínu sme si zahrievaním rozpustili podľa návodu na obale)  a dobre premiešajte. Do zmesi dajte aj plátky mandarínky a premiešajte. Ponechajte pár mesiačikov mandarínok na dekoráciu.

Nalejte hmotu do formy (napríklad bábovkovej) a plátky mandarínok môžete v zmesi jemne rozmiesniť lyžicou, aby boli po celom objeme zmesi.

Formu zakryte  fóliou a vložte ju do chladničky minimálne 2 hodiny. Po dvoch hodinách vložte formu do horúcej vody na 15 sekúnd, potom obráťte hore dnom a vyklopte. Posypte vrch torty kokosom a dajte plátky mandarínky na vrch, potom nakrájajte a podájte.